Sayın Cumhurbaşkanımız “Akademik Yılı Açılış Töreni” nde bir özeleştiriyi tekrar ederek şöyle dedi: “Birçok alanda ciddi gelişmeler ve başarılar elde ettik ama eğitim ve sanatta istediğimiz başarıyı yakalayamadık.”
 
Gerçekten bu bir özeleştiridir. Özeleştiri yapmak bir erdemdir. Ama özeleştiri yapmanın gereğini de yerine getirmek için ilgilileri harekete geçirmenin zorunlu olduğunu unutmamak gerekir.
Evet, eğitimde başarılı olamadık. Neden? Aşağıda bunun nedenleri sıralanmaya çalışılacaktır:
1)İşleri ehline vermede başarısız olduk.(Bu durum MEB’ nın web sayfasında da teyit edilmiştir).
2)Okul yöneticiliğini bir “meslek” olmaktan çıkarıp, okul müdürlüğünü değersizleştirdik. Okul müdürleri öğretmen, veli ve öğrenciler tarafından artık profesyonel bir yönetici olarak kabul edilmemektedir. Bu da okul müdürlerinin enerjisini zayıflatmıştır.
 
3)Öğretmenlerin hizmetiçi eğitimleri ihmal edilmiştir. Hizmetiçi eğitimler ya yapılmamakta ya da “formalite” kabilinden eğitimlerle savuşturulmaktadır.
 
4)Eğitim yönetimi yüksek lisansı değersizleştirildi. Önceden tezli-tezsiz yüksek lisans yapmış olan öğretmenler ek ders ücretini %25, doktora yapanlar da %40 zamlı alırlardı. Bu durum öğretmenlerin kendilerini geliştirmelerine önemli bir motivasyon aracı olarak iş görürdü. Şimdi yüksek lisans yapmanın böyle bir getirisi olmadığı için, öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimlerine önemli katkı yapan yüksek lisansa ilgi azalmıştır. Bu durum da öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimlerinin önüne önemli bir engel olarak durmaktadır.
 
5)Eğitim yöneticisi atamalarında eğitim yönetimi yüksek lisans/doktora eğitiminin etkisi anlamsızlaştırıldı. Eğitim yönetimi alanında yapılan yüksek lisans, öğretmenlerin almış oldukları ödüllerden değersiz hale getirildi. Bu da öğretmenlerin eğitim yönetimi alanında eğitim alma isteğini ortadan kaldırdı.
 
6)Eğitimde çok fazla değişikliklerin yaşanması, öğretmen ve yöneticilerin hem enerji kaybı yaşamasına, hem de motivasyonlarının düşmesine neden olmuştur.
 
7)Öğretmen alımındaki “mülakat” uygulaması da eğitim sisteminde yaşanan başarısızlıklardan biri olarak değerlendirilmektedir. Bu mülakat uygulaması, devletine küskün bireyler yetiştirmeye neden olmuştur.
 
Devletin eğitimde başarılı olması için öncelikli olarak bu hususlar üzerinde yeniden düşünülmesi şarttır.