Hükümetimizin son yıllarında ekonomide son derece yanlış uygulamalardan dolayı halkımız ekonomik sıkıntılar çekmektedir. Geçim zorlaştı. Ay sonunu getirenler azaldı.

Ekonomi iyi olmadığından dolayı zamlar yağmur gibi gelmekte ve vergiler artmış durumda. Fakat biz iyi biliyoruz ki bir ülkede ekonomi iyiyse o ülkede zamlar azalır ve vergiler azalır. Sosyal devlet olmanın gereği budur. Sosyal devlette yöneticiler iyi bir yönetim ortaya koyduklarından dolayı ekonomi iyi seviyelerde seyretmektedir. Bakınız gelişmiş ülkelerde yani Almanya, Rusya ve Amerika gibi ülkelerde ne kadar ekonomi olarak sıkıntı olsa da bu durum halka yansıması son derece azdır. Adamların ekonomileri güçlüde ondan. 

Ülkemde bir yerlerde sıkıntı var. Vergiler çok yüksek. Toplanan paralar nereye gidiyor?! Toplanan paralar acaba birilerinin cebine mi gidiyor?! Gözüm görmedi. O yüzden bir şey diyemeyeceğim. Kimsenin günahına giremem. Ama sorgulamamız lazım gelen bu toplanan paralar nereye gidiyor?! Cevabını bulmamız lazım gelen soru  bu.

Bakınız ülkem geneli her türlü malzemede yüzde beş yüz oranlarda bir artış var.  Bir şeyin yanına gidemiyoruz. Örnek kiralar. Normal bir daire beş altı bin liradan kiraya veriliyor. Bir de ev sahiplerinin ağız burun yapması cabası. Asgari ücretli bir kardeşimiz nasıl bu paraları verecek biri bana anlatırsa bende bu kardeşlerime bilgi veririm. Mobilya beyaz eşya ve gıda da aynen zamlar almış başını gitme noktasında. Bunun sebepleri arasında en önemlisi benzine yapılan zamlar geliyor. Benzine mazota zam yapıldığında doğal olarak her türlü malzemede zam yağmur gibi geliyor. En önce benzine yapılan zamlar geri alınması lazım gelmekte. Ki yapılan zamlar geri alınsın. Tabi burada şöyle de bir sıkıntı var. Ülkem geneli esnaf yaptıkları zamları geri almama durumları var. Bu nasıl esnaflıktır anlamakta zorlanıyorum. Benzin mazotta indirim olsa esnaf yaptığı zamları geri almıyor. Bunun önüne geçilmesi için devlet eliyle denetlenme en üst seviyede yapılması lazım gelmekte.

Serbest piyasa ekonomisini reddediyorum. Bu ülkede esnaf malına yaptığı zamları haklı çıkartmak için ülke geneli serbest piyasa ekonomisi var. O yüzden yapılan zamlar haklılığımızı göstermektedir diye bir argümanla halkımızın karşısına çıkmaları ne kadar da millisizlik sergilediklerini göstermektedir. Doğrudur İslam'da kar haddi konulmamıştır. Fakat devlet yüksek karla mal satılmaya başladığında pazara müdahil olarak narh koyabilmektedir. Narh; Pazarda yüksek karla satılan bir malın fiyatının normale döndürülmesi olarak tercüme edebiliriz. Yani buradan anladığımız pazarda yüksek bir karla mal satışa çıkartılamaz. Aksi durumda devlet pazara müdahil olur. 

Bu ülkede milyonlarca insan ay sonunu getiremiyor. Bundan dolayı ekonomiyi vakit geçirmeden düzeltecek adımları atarak ekonomiyi düzlüğe çıkartın...