Yeni sistem, emekli aylıklarının hesaplanmasında emeklilik yaşıyla ilgili önemli değişiklikler getiriyor. İşte yeni emeklilik sisteminin başlıca özellikleri:

Emeklilik Yaşına Göre Kademe Kademe Taban Aylık Sistemi: Emeklilik yaşı, emeklinin maaşının belirlenmesinde temel bir faktör haline gelecek. Yeni sistemde daha erken yaşta emekli olanlar daha düşük taban aylık alacakken, daha geç yaşta emekli olanlar daha yüksek taban aylık alacaklar. Bu, örneğin 50 yaşında emekli olan bir kişi ile 65 yaşında emekli olan bir kişinin farklı taban aylıklar alacağı anlamına geliyor.

Bilmeyenler düşük aylık alacak: Emekli maaşını yükseltmek için bunu yapın Bilmeyenler düşük aylık alacak: Emekli maaşını yükseltmek için bunu yapın

10 Bin TL Alan Emeklilere Destek: Yaklaşık 16 milyon emekliden 13 milyona yakını asgari ücretin altında maaş alırken, 6 milyon emekli ise 10 bin TL maaşla geçinmeye çalışıyor. Yeni sistemin, düşük maaş alan emekliler için destek sağlaması öngörülüyor.

Sistemin İşleyişi Nasıl Olacak? Emeklilik yaşı, sigortalılık süresine göre farklı taban aylık tablolarının oluşturulmasını sağlayacak. Örneğin, 59 yaşında emekli olan bir kişi en düşük 17 bin TL emekli maaşı alabilecek. Sigortalı çalışma süresi ve prim ödemeleri gibi faktörler, emekli maaşını daha da artırabilecek. 10 bin TL emekli aylığı alan 6,5 milyondan fazla emekli, maaşlarına 10 bin TL'nin üzerinde bir artış bekleyebilir.

Yeni düzenleme için Haziran ayına kadar İş Kanunu'na eklemeler yapılması planlanıyor. Ancak, emeklilikte intibak düzenlemesi henüz gündemde değil.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN