EV KADINLARINA DESTEKTE TARİHİ ADIM
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yeni düzenleme, milyonlarca ev kadınının sosyal güvenlik sistemine daha kolay katılmasını sağlayacak. İsteğe bağlı sigorta yaptıran ev kadınlarının primlerinin üçte birini devlet üstlenecek. Bu sayede, kadınlar hem daha düşük maliyetle emeklilik hakkı kazanabilecek hem de sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek.

YIPRANMA HAKKI GÜNDEMDE
Yeni sistemde ev kadınlarına yönelik destek sadece prim ödemesiyle sınırlı değil. Çalışma hayatında bazı mesleklere tanınan yıpranma hakkının ev kadınlarına da sunulması gündemde. Özellikle çocuk sayısı ve engelli çocuk sahibi olma durumu gibi sosyal kriterler üzerinden bu haktan yararlanma imkânı doğacak. Böylece kadınların ev içindeki görünmeyen emeği de güvence altına alınmış olacak.

KÜÇÜK ESNAFA ERKEN EMEKLİLİK UMUDU
Düzenlemeler sadece kadınları değil, küçük esnafı da yakından ilgilendiriyor. Mevcut sistemde 9 bin gün prim ödemek zorunda olan Bağ-Kur’lu esnaflar için bu şartın 7.200 güne düşürülmesi planlanıyor. Bu eşitleme ile SSK’lı çalışanlarla benzer haklara sahip olacak esnaflar, daha erken yaşta emekli olabilecek.

Bitcoin Piyasasında Patlama: Vadeli İşlemlerde Rekor Açık Pozisyon, ETF Girişleri 2.5 Milyar Doları Aştı!
Bitcoin Piyasasında Patlama: Vadeli İşlemlerde Rekor Açık Pozisyon, ETF Girişleri 2.5 Milyar Doları Aştı!
İçeriği Görüntüle

1 MİLYON ESNAF FAYDALANACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim vaatleri arasında yer alan bu düzenlemenin hayata geçmesi durumunda; bakkal, kuaför, pazarcı gibi yaklaşık 1 milyon küçük esnaf, emeklilik için beklediği güne daha çabuk kavuşacak. Düzenlemenin 2025 sonuna kadar Meclis’ten geçip yürürlüğe girmesi bekleniyor.

ETKİ ANALİZİ TAMAMLANIYOR
Çalışma Bakanlığı, düzenlemelerin sosyal güvenlik sistemine etkilerini analiz etmek için kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Bu analizlerin temmuz ayı sonuna kadar tamamlanarak Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunulması hedefleniyor. Onaylanmasının ardından düzenlemeler yıl sonuna kadar yasalaşacak.

Kaynak: KARAR