FERRERO TÜRKİYE’DEN NE KADAR FINDIK ALIYOR?

Dünya fındık sektörünün en büyük alıcılarından Ferrero’nun Türkiye’deki faaliyetlerine ilişkin bir röportaj, Türk fındığının geleceği açısından dikkat çekici açıklamaları gündeme taşıdı. Fatsa’da bir fındık bahçesinde gerçekleştirilen röportajda Ferrero Fındık Genel Müdürü, Sayın Bamsi Akın Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki ağırlığını, şirketin üreticilere yönelik çalışmalarını ve sektörün karşı karşıya bulunduğu tehlikeleri anlattı.

Ancak röportajda sorulan çok önemli bir soru, aktarılan konuşmalar içerisinde doğrudan yanıt bulmadı: “Ferrero Türkiye’den ne kadar fındık alıyor?”

DÜNYA FINDIĞININ %70’İ TÜRKİYE’DEN!

Ferrero yetkilisinin açıklamalarına göre dünyada yıllık yaklaşık 1–1,1 milyon ton fındık üretiliyor. Bunun yaklaşık 700 bin tonunu Türkiye karşılıyor.

Yaklaşık 500 bin üreticinin gerçekleştirdiği bu üretimde Ordu’nun tek başına dünya üretimindeki payının %20’ye yaklaştığı belirtiliyor. Türkiye’nin fındıktan elde ettiği yıllık ihracat geliri ise yaklaşık 2–2,5 milyar dolar düzeyinde ifade ediliyor. Bu rakamlar bir gerçeği yeniden hatırlatıyor: Türkiye yalnızca fındık üreten bir ülke değil, dünya fındık sanayisinin en önemli hammadde merkezidir.

FERRERO: TÜRK FINDIĞI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ!

Ferrero yetkilisinin röportajdaki en dikkat çekici ifadelerinden biri şu:
“Ferrero’nun ürünlerinin kalbinde fındık var. Bu yüzden fındık ve Türk fındığı Ferrero için çok önemli.” Şirket, 2012 yılından bu yana Ferrero Değerli Tarım programı kapsamında 32 milyon avronun üzerinde kaynak ayırdığını ve 50 binden fazla fındık üreticisine ulaştığını açıklıyor.

BAŞKA SORULAR DA ORTAYA ÇIKIYOR

Verimlilik, kalite, damlama sulama, zararlılarla mücadele, sürdürülebilir tarım ve mevsimlik işçilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi programın başlıca faaliyetleri arasında gösteriliyor. Bunlar elbette önemli çalışmalar. Ancak burada başka sorular da ortaya çıkıyor: 32 milyon avroluk kaynak üreticinin verimini ve gelirini ne ölçüde artırdı? 50 bin üreticiden kaçı bugün daha yüksek verimle ve daha fazla kazançla üretim yapabiliyor? Bu soruların yanıtı, açıklanan destek tutarından daha önemli olabilir.

FINDIĞIN ÜÇ BÜYÜK TEHDİDİ: DON, KOKARCA VE KURAKLIK!

Röportajda fındık üretimindeki kayıpların üç temel nedeni olarak zirai don, böcek zararı ve kuraklık gösteriliyor. Özellikle kahverengi kokarca tehdidine dikkat çekilirken iklim krizinin fındık üretimi üzerindeki etkileri vurgulanıyor.

Bu açıklamalar, Türk fındığının geleceğinin yalnızca fiyat politikalarına değil, bahçelerin korunmasına ve üretimin sürdürülebilirliğine de bağlı olduğunu gösteriyor.

100 BİN MEVSİMLİK İŞÇİ VE ÇOCUK İŞÇİLİĞİ MESELESİ!

Ferrero yetkilisi, hasat döneminde Karadeniz’e yaklaşık 90–100 bin mevsimlik gezici tarım işçisinin geldiğini belirtiyor. Çocuk işçiliğinin önlenmesi, eğitim, sağlık ve barınma koşullarının iyileştirilmesi şirketin sosyal hedefleri arasında yer alıyor. Fındık üretiminin yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda ciddi bir sosyal sorumluluk alanı olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor.

ASIL SORU: TÜRK FINDIĞININ DEĞERİNDEN ÜRETİCİ NE KADAR PAY ALIYOR?

Röportajda sunucunun Ferrero’ya yönelttiği önemli sorulardan biri, şirketin ne kadar fındık satın aldığıydı. Ancak paylaşılan bölümde bu sorunun doğrudan sayısal karşılığı yer almıyor. Ferrero’nun tarımsal desteklerini anlatması değerli. Fakat Türk fındığının geleceği açısından satın alma politikaları, üreticinin fiyat beklentileri ve değer zincirindeki gelir dağılımı da en az sürdürülebilirlik kadar önemli. Dünya fındığının yaklaşık %70’ini üreten Türkiye, bu stratejik üstünlüğünü neden daha güçlü bir ekonomik kazanca dönüştüremiyor?

Çay Fiyatları Kaç TL Oldu: Net Ödemeyi Teslim Fişi Belirliyor
Çay Fiyatları Kaç TL Oldu: Net Ödemeyi Teslim Fişi Belirliyor
İçeriği Görüntüle

EKONOMİK MODEL NASIL KURULACAK?

Küresel markalar Türk fındığıyla büyürken, üreticinin aynı ölçüde güçlenmesini sağlayacak ekonomik model nasıl kurulacak?
Çünkü sürdürülebilir fındık tarımı yalnızca verimli bahçelerle değil, emeğinin karşılığını alabilen üreticilerle mümkündür. Türk fındığının geleceği konuşulacaksa yalnızca kaç ton üretildiğini değil, üretilen değerin kimler arasında, nasıl paylaşıldığını da konuşmak zorundayız.


Muhabir: Birol Sancak