Fındık piyasasında son günlerde yaşanan dalgalanma, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde üreticilerin en çok konuştuğu konuların başında geliyor. Güncel verilere göre fiyatlar 140 TL ile 190 TL bandına gerileyerek düşüş eğilimini sürdürüyor. Uzmanlar bu gerilemenin arz fazlası ve ihracat dengesine bağlı olduğunu belirtirken, üreticiler ise sezon öncesi bu seviyelerin endişe verici olduğunu ifade ediyor.
FINDIK FİYATLARI BUGÜN NE KADAR OLDU?
Aşağıdaki fiyatlar piyasadaki güncel aralıklara göre düzenlenmiş olup, tür bazlı ortalama alım fiyatlarını göstermektedir:
| İl | Yağlı (TL) | Sivri (TL) | Yabani (TL) |
|---|---|---|---|
| Trabzon | 185 TL | 175 TL | 160 TL |
| Giresun | 190 TL | 180 TL | 165 TL |
| Ordu | 185 TL | 175 TL | 155 TL |
| Samsun | 180 TL | 170 TL | 150 TL |
| Düzce | 175 TL | 165 TL | 145 TL |
| Sakarya | 170 TL | 160 TL | 140 TL |
| Zonguldak | 175 TL | 165 TL | 150 TL |
FINDIK FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?
Fındık fiyatlarındaki bu düşüşün arkasında birkaç önemli neden bulunuyor. Öncelikle geçtiğimiz sezon rekoltenin yüksek olması, piyasada ürün bolluğu oluşturdu. Bunun yanı sıra ihracat tarafında yaşanan yavaşlama da fiyatları aşağı çekti. Döviz kurundaki dalgalanmalar ve uluslararası talepteki değişimler de fiyatlar üzerinde doğrudan etkili oluyor.
Uzmanlar ayrıca büyük alıcı firmaların piyasayı temkinli takip ettiğini ve bu durumun da fiyat artışını baskıladığını ifade ediyor.
FINDIK FİYATLARI NEDEN YÜKSELMİYOR VE ÜRETİCİ NE DİYOR?
Karadeniz’de üreticiler ise mevcut fiyatlardan memnun değil. Özellikle maliyetlerin artmasıyla birlikte 140-190 TL bandındaki fiyatların yeterli kazancı sağlamadığı belirtiliyor. Gübre, işçilik ve bakım giderlerinin yükselmesi, üreticinin kâr marjını ciddi şekilde daraltmış durumda.
Birçok üretici, sezon ilerledikçe fiyatların yeniden yükselmesini bekliyor. Ancak piyasanın mevcut görünümü, kısa vadede sert bir artış ihtimalini zayıf gösteriyor.
FINDIK FİYATLARI ARTACAK MI VE BEKLENTİLER NE YÖNDE?
Piyasa uzmanlarına göre fındık fiyatlarının yönünü belirleyecek en önemli faktörler ihracat verileri ve yeni sezon rekolte tahminleri olacak. Eğer talep artışı yaşanırsa fiyatlarda yeniden yukarı yönlü hareket görülebilir. Ancak mevcut şartlar altında fiyatların bir süre daha bu bantta kalması bekleniyor.
Özellikle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım politikası ve açıklayacağı fiyatlar da piyasada belirleyici rol oynayacak.





