Yeni sezon fındık hasadının ardından piyasadaki fiyat hareketliliği üreticilerin gündeminde. Kaynak metinde 21 Eylül 2026 Pazartesi itibarıyla Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Giresun kalite fındık için kilogram başına 255 TL, Levant kalite için ise 250 TL alım fiyatı uyguladığı belirtiliyor. Serbest piyasada ise bölgelere göre çok daha düşük seviyeler görülüyor. Fiyat farkının açılması nedeniyle birçok üreticinin ürününü tüccar yerine TMO’ya teslim etmeye yöneldiği ifade edilirken, yüksek randımanlı ürünler için yapılan ek ödemeler de TMO fiyatlarını üreticiler açısından önemli bir referans haline getiriyor.
TMO fındık fiyatları ne kadar?
Kaynak metne göre TMO, 2026/2027 sezonunda yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre Giresun kalite fındığın kilogramını 255 TL’den, Levant kalite fındığın kilogramını ise 250 TL’den alıyor.
Yüksek randımanlı ürünlerde fiyatın daha da yükseldiği belirtiliyor. Giresun kalite fındıkta her 1 randımanlık artış için kilogram başına 5,10 TL, Levant kalite fındıkta ise 5 TL ek ödeme uygulanıyor.
Bu fiyatların üreticiler açısından serbest piyasaya karşı önemli bir referans oluşturduğu ifade ediliyor.
Serbest piyasada fiyatlar TMO’nun altında kaldı
Kaynak metinde 20 Eylül 2026 Pazar gününe ilişkin verilen örneklerde serbest piyasa fiyatlarının TMO rakamlarının oldukça altında kaldığı görülüyor.
Giresun Merkez’de fındığın 180-190 TL, Tirebolu’da 190-200 TL aralığında işlem gördüğü belirtilirken, Kocaeli’de tombul fındık için 139,24 TL, Karasu’da ise 160 TL seviyesi aktarılıyor.
Sakarya’da 50 randıman kabuklu fındığın brüt 160 TL’den işlem gördüğü, Ordu’da ise serbest piyasa fiyatlarının 175-180 TL bandında bulunduğu ifade ediliyor.
Kaynak metin, bu tablonun TMO ile serbest piyasa arasındaki farkı ciddi şekilde açtığını ve üreticinin tercihini etkilediğini belirtiyor.
Üreticiler neden TMO’ya yöneliyor?
Serbest piyasadaki fiyatların düşük seyretmesi nedeniyle birçok üreticinin bu sezon TMO’yu tercih ettiği aktarılıyor.
Geçmiş yıllarda serbest piyasa fiyatlarının TMO’nun üzerine çıkması nedeniyle tüccara yönelen bazı üreticilerin, bu yıl tersine bir yol izlediği belirtiliyor.
TMO’nun alım şartlarına uygun şekilde ürünlerini kurutan ve hazırlayan üreticilerin randevu sistemi üzerinden teslimat yaptığı ifade edilirken, amaçlarının daha yüksek ve istikrarlı fiyat elde etmek olduğu aktarılıyor.
Ordu Ticaret Borsası’nın da mevcut enflasyon ortamında serbest piyasa fiyatlarının üretici açısından yeterli olmadığı değerlendirmesinde bulunduğu belirtiliyor.
21 Eylül fındık fiyatlarında tablo ne gösteriyor?
Kaynak metinde verilen güncel fiyat tablosu şu şekilde:
| Fındık Kalitesi / Piyasa | Fiyat (TL/kg) |
|---|---|
| TMO Giresun Kalite | 255,00 |
| TMO Levant Kalite | 250,00 |
| Serbest Piyasa Giresun | 180 - 220 |
| Serbest Piyasa Ordu | 170 - 185 |
| Serbest Piyasa Sakarya | 155 - 160 |
| Serbest Piyasa Kocaeli | 135 - 140 |
| Serbest Piyasa Karasu | 153 - 160 |
Kaynak metindeki fiyatlarda farklılık bulunuyor
Kaynak metnin haber bölümünde verilen bazı serbest piyasa rakamları ile son bölümdeki fiyat tablosu arasında farklılık bulunuyor.
Örneğin haber metninde Giresun Merkez için 180-190 TL, Ordu için 175-180 TL, Kocaeli için 139,24 TL ve Karasu için 160 TL seviyeleri aktarılırken; tabloda Giresun 180-220 TL, Ordu 170-185 TL, Kocaeli 135-140 TL ve Karasu 153-160 TL aralığında gösteriliyor.
Bu nedenle rakamlar kaynak metindeki haliyle korunurken, farklı fiyat aralıklarının hangi piyasa noktası veya işlem koşulundan kaynaklandığına ilişkin ek bir açıklama metinde yer almıyor.
Fındık piyasasında gözler önümüzdeki günlerde
Yeni sezonun ardından TMO fiyatları ile serbest piyasa arasındaki fark, üreticilerin satış kararında belirleyici başlıklardan biri haline geldi.
Kaynak metne göre üreticiler, serbest piyasadaki mevcut rakamların düşük olması nedeniyle TMO’ya daha fazla yöneliyor. Önümüzdeki günlerde serbest piyasanın nasıl şekilleneceği ve TMO’ya ürün tesliminin hangi seviyeye ulaşacağı fındık üreticileri tarafından yakından takip edilecek.





