İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörizmin Finansmanı ve Aklama Suçları Soruşturma Bürosu tarafından sermaye piyasasında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin yürütülen soruşturmada yeni gelişme yaşandı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınarak İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen 13 şüphelinin sulh ceza hakimliğindeki işlemleri tamamlandı. 4 şüphelinin tutuklanmasına karar verilirken, 9 kişi adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Son tutuklama kararlarıyla birlikte soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 65’e yükseldi. Gözaltındaki 20 şüphelinin ise emniyetteki işlemlerinin sürdüğü belirtildi.
4 şüpheli daha tutuklandı
Sulh ceza hakimliğindeki işlemleri tamamlanan şüphelilerden Ali Çil, İskender Balcı, İsmet Öğüt ve Adem Karatepe’nin tutuklanmasına karar verildi.
Bu kararlarla birlikte soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı 65’e ulaştı.
Altuğ Kantarcı, Kerim Tosun, Özgür Akayoğlu, Mesut Altan, Tuğba Hicran Ataseven, Duygu Somay, Nuray Elmastaş, Azize Binnur Tosun ve Tolga Tuğtekin hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmalarına hükmedildi.
20 şüphelinin işlemleri sürüyor
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 20 şüphelinin emniyetteki işlemlerinin devam ettiği belirtildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın farklı aşamalarında çok sayıda kişi hakkında gözaltı, tutuklama ve adli kontrol kararları verilmişti.
Son gelişmeyle birlikte soruşturmanın kapsamı ve şüphelilere yönelik adli işlemler yeniden gündeme geldi.
Şirket yöneticilerinin mali verileri talep edilmişti
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Mali Suçları Araştırma Kurulu’na 17 Eylül’de gönderdiği müzekkerede Pusula Finans Holding AŞ, Tera Yatırım Menkul Değerler AŞ, Hedef Holding AŞ ve Bulls Yatırım Menkul Değerler AŞ ile bunların alt şirketlerinin yöneticilerine ilişkin mali verilerin temin edilmesi talep edilmişti.
Müzekkerede söz konusu şirketlerin yöneticilerinin açık kimlik bilgilerinin belirlenmesi, 2024’ten bugüne kadar gerçekleştirdikleri yurt dışı para ve kripto varlık transferleri ile tüm para giriş ve çıkışlarının ham veri halinde Başsavcılığa gönderilmesi istenmişti.
Daha önce de çok sayıda kişi tutuklandı
Soruşturmanın önceki aşamalarında Tera Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezmen, Yönetim Kurulu Üyesi Emre Alkin, Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Alkin, Tera Portföy Genel Müdürü Alper Öztürk, Pusula Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Turhan ve Pusula Portföy Yönetimi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Yarız’ın da aralarında bulunduğu isimler tutuklanmıştı.
Namık Kemal Gökalp, Altunç Kumova ve İbrahim Bekçi hakkında da tutuklama kararı verilmişti.
Enver Çevik ve Kemal Akkaya ise savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı.
Soruşturma devam ediyor
Soruşturmanın ilerleyen aşamalarında Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı ile Tera Yatırım Yönetim Kurulu üyeleri Bülent Uygun ve Abdulkadir Özkan’ın da adliyeye sevk edilerek tutuklandığı belirtildi.
Tera Yatırım CEO’su Emir Münir Sarpyener ve Tera Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Erdin Özel’in de aralarında bulunduğu 49 şüpheli hakkında da daha önce tutuklama kararı verilmişti.
Soruşturma kapsamında adli işlemler devam ederken, son 4 tutuklama kararıyla birlikte toplam tutuklu sayısı 65’e yükseldi.





