Artvin, doğal güzellikleri ve zengin bitki çeşitliliğinin yanı sıra artık apiturizm ile de adından söz ettiriyor. Artvin Valiliği’nin destekleriyle, Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği ve Hacettepe Üniversitesi iş birliğinde başlatılan apiturizm faaliyetleri, kente gelen ilk turist kafilesiyle hayata geçirildi. Macahel bölgesindeki arılıkları gezen turistler, arı yetiştiricilerinden bal üretimi hakkında bilgi aldı. Ardından Borçka Karagöl’e geçen grup, göl kenarında tulum eşliğinde horon oynayarak doğanın tadını çıkardı.

Kafkas arısı yerinde tanıtılıyor
Apiturizm programının amacı, Saf Kafkas Arısı ile üretilen bal ve arı ürünlerinin tanıtılarak tüketiciyle doğrudan buluşturulması. Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, “Bal nasıl üretilir, nasıl hijyenik halde hazırlanır; bunu gelen turlara gösteriyoruz. Hakiki bala ulaşmalarını sağlamak için bu programları düzenledik. Bundan sonra da devam edeceğiz. Doğamız harika, tur firmalarına sesleniyorum: Direksiyonu Artvin’e çevirin, sizi de ağırlayalım,” dedi.

“Apiturizm, doğa, tarih ve arıcılığı bir araya getiriyor”
Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım ise, Macahel’in Kafkas arısının gen merkezi olduğunu vurgulayarak, “Apiturizmin ilk uygulamasını burada yapıyoruz.

Kafkas arısı ile tüketiciyi ve üreticiyi yerinde buluşturuyoruz. Buraya gelenler yalnızca bal yemiyor, arının davranışlarını da gözlemliyor,” ifadelerini kullandı.

Doğa, kültür ve bilim iç içe
Fotoğraf sanatçısı Mustafa Ertekin, apiturizm rotalarının 9 olarak belirlendiğini, bunlardan 4’ünün tamamlandığını belirterek, “Apiturizmi, merkezinde arıcılık kültürü; çevresinde doğa, geleneksel kültür ve tarihin bulunduğu bir turizm türü olarak tanımlıyoruz,” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Durukan ise, turun bilim, sanat ve sosyalliği bir araya getirdiğini ifade etti.

“Arıya olan korkumu yendim”
Ankara’dan katılan serbest avukat Mücella Yurtoğlu Can, apiturizmle arıya dair bakış açısının değiştiğini söyledi. Can, “Kovan gördüğümde yolumu değiştirirdim. Şimdi kovanı elime alabiliyorum. Arının bir gram bal için harcadığı emeği gördüm, çok etkilendim,” dedi.