Pırasada hasat zamanı: Bafra Ovası’ndan kış sofralarına taze ürün
Türkiye’nin önemli sebze üretim merkezlerinden biri olan Bafra Ovası’nda pırasa hasadı başladı. Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, pırasanın bölge çiftçisi için hem ekonomik hem de tarımsal açıdan büyük önem taşıdığını belirtti. Tosuner, 2025 sezonunda yaklaşık 28 bin ton rekolte beklendiğini söyledi.
7 Bin Dekarda Ekildi, Soğuk Havalarda Rekolte Artabilir
Bafra Ovası’nda bu yıl yaklaşık 7 bin dekar alanda pırasa ekimi yapıldığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, “Dönüm başına şu anda 4 ile 4,5 ton arasında ürün alınabiliyor. Ancak havaların soğumasıyla bu verim 5-6 tona kadar çıkabiliyor. Bu da toplam rekolteyi 35-40 bin tona yükseltebilir,” dedi.
Pırasanın soğuk havalarda daha iyi geliştiğini ve hasat süresinin uzadığını vurgulayan Tosuner, “Şu anda sıcak havalar üreticiyi hem verim hem de pazar açısından olumsuz etkiliyor. Tüketim de düşüyor,” ifadelerini kullandı.
Tüketim Sıcak Havalarda Yüzde 10’a Düşüyor
Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin tüketimi olumsuz etkilediğini belirten Tosuner, “Soğuk havalarda pırasanın tüketimi yüzde 50’lere kadar çıkarken, sıcak havalarda bu oran yüzde 10’a kadar düşüyor. Bu da pazarda durgunluk yaratıyor,” diye konuştu.
Tosuner, çiftçilerin bu yılki verimden şimdilik tam olarak memnun olmadığını belirterek, “Bazı üreticiler 4 tonu dahi alamadığını söylüyor. Bir dönümde 7-8 ton ürün alınması gerekirken bu rakamlara ulaşılamıyor,” dedi.
Üreticiler Soğukla Gelecek Fiyat Artışını Bekliyor
Doğanca Mahallesi’nde pırasa üretimi yapan çiftçi Adem Kurt ise pazar koşullarının zorluklarına değinerek, “Şu an satışlar biraz durgun ama havalar soğudukça fiyatların artmasını bekliyoruz. Bu yıl emeğimizin karşılığını almak istiyoruz,” dedi.
Soğuk havayla birlikte hem verimin hem de pazar fiyatlarının yükseleceğini umut eden üreticiler, kış aylarının gelmesiyle birlikte pırasanın mutfaklarda daha çok yer bulacağını ifade ediyor.