Bayburt’un Demirözü ilçesinde bulunan ve DSİ tarafından Lori Çayı üzerinde inşa edilerek 2003’te hizmete açılan Demirözü Barajı, yörede sadece tarım ve hayvancılığa değil, kültür balıkçılığına da can suyu oldu. 62 milyon metreküp depolama kapasitesine sahip barajda yetiştirilen Türk somonları, bugün Rusya başta olmak üzere dünyanın farklı noktalarına ihraç ediliyor.

Ağ kafeslerde başlayan üretim, ihracata uzanıyor

Kentte 33 yıldır balık üretimi yapan Orhan İşi, 2015 yılında Demirözü Barajı’nda ağ kafes sistemleri kurarak somon ve alabalık yetiştiriciliğine başladı. Modern yöntemlerle üretimini her geçen yıl artıran İşi, hem iç piyasaya hem de yurt dışına satış yapıyor.

Somonların hasadına başladıklarını belirten İşi, “Üretimimizin yüzde 90’ı ihracata gidiyor. İç piyasaya porsiyonluk somon satıyoruz, ihraç edilenler ise kilogram üzeri balıklar oluyor. Ayrıca denizlerde yetiştirilecek somonlar için aday balık da bizden gidiyor” dedi.

Rusya en büyük alıcı

Orhan İşi, yıllık üretimlerinin yüzde 80’inin Rusya’ya gittiğini vurguladı. Bu yıl 1 kilogram üzerindeki somon üretimlerinin yaklaşık 265 tona ulaştığını ifade eden İşi, Bayburt’un soğuk havası ve temiz suyunun balıklara ayrı bir lezzet kattığını söyledi.

Balıkçılığın zorlu bir meslek olduğuna da değinen üretici, “Burası kışın donuyor, üretim yapılamıyor. Bu yıl buz ancak 15 Nisan’da çözüldü. Yaz aylarında çok stresli ve zor bir süreç yaşıyoruz ama ülkemize döviz girdisi sağladığımız için mutluyuz” diye konuştu.

“Dünyada en değerli şey ihracat yapmak”

İşi, Türk somonlarının dünya sofralarında yer bulmasının hem kendileri hem de ülke ekonomisi için gurur kaynağı olduğuna dikkat çekti:

“Dünyada en değerli şey ihracat yapmak, ülkeye döviz girdisi sağlamaktır. Üretimimizin büyük kısmının ihracata gitmesi, ülkemiz için değer üretmemiz bizi sevindiriyor.”