HASAT DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI
Doğu Karadeniz’de sonbaharda barajlardan denize bırakılan somonlar 3-4 kilograma ulaştı. 1 Temmuz’a kadar sürecek hasatla birlikte, fabrikalarda işlenen Türk somonu dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.
2024 yılında somon ihracatından 500 milyon dolar gelir sağlanırken, 2025’in ilk dört ayında bu rakam 117 milyon dolara ulaştı.
İHRACATIN GÖZDESİ: TÜRK SOMONU
Politek Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Talha Altun, “Bölgemizde fındıktan sonra en büyük ihracat kalemlerinden biri artık somon” dedi.
Rusya, Japonya, Kanada ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden gelen yoğun taleple ihracat ivme kazanıyor. Türk somonunun lezzet avantajı ve rengi, global pazarda fark yaratıyor.
TÜRK SOMONU, NORVEÇ’LE YARIŞIYOR
Norveç’in yıllık 2 milyon ton üretim yaptığı somon pazarında Türkiye, 100 bin tonluk üretimiyle henüz başlangıç aşamasında.
Ancak uzmanlar, tuzluluğu düşük Karadeniz’in ve bol akarsuların Türk somonuna avantaj sağladığını belirtiyor. Özellikle Japon tüketicilerin Türk somonuna ilgisi her geçen yıl artıyor.
TÜRKİYE BALIK TÜKETİMİNDE GERİDE
Kişi başı balık tüketimi Türkiye’de sadece 7.2 kilogram. Avrupa’da 28, Japonya’da ise bu oran 65 kilograma kadar çıkıyor.
Hedef, 2030 yılına kadar iç piyasadaki tüketimi en az 21 kilograma çıkartmak. Yetkililer, somonun besin değeri ve lezzetiyle bu artışa katkı sağlayabileceğini vurguluyor.
SOMON ÜRETİMİNDE YOLUN BAŞINDAYIZ
Türkiye’nin somon ihracatı 2016’da başladı. Şili ve Norveç’in onlarca yıl önce başladığı sektörde henüz yeni sayılan Türkiye, artan bilinç ve kaliteyle bu pazarda daha güçlü bir konuma gelmeyi hedefliyor.
2030’a kadar üretimin birkaç kat artırılması ve iç tüketimin yaygınlaştırılması bekleniyor.