Trabzon, Türk Dünyası’nın farklı ülkelerinden gelen gençleri ağırladı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliğinde düzenlenen 3. TÜRKSOY Gençlik Forumu’nun açılışı Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programa Trabzon Valisi Tahir Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, KKTC Trabzon Başkonsolosu Fatma Demirel, ilçe belediye başkanları ve TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf katıldı.

22 ülkeden 140 genç Trabzon’da buluştu
Forum kapsamında 22 farklı ülkeden 140 genç Trabzon’da bir araya geldi.

Programın temasının “birlik” olarak belirlendiği belirtilirken, gençlerin kültürel etkileşim kurmasının yanı sıra ortak tarih, gelecek vizyonu ve Türk Dünyası’nın karşı karşıya olduğu güncel meseleler üzerine fikir alışverişinde bulunması hedeflendi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, gençlerin bir araya gelmesinin yalnızca tanışma ve kültürel etkileşim açısından değil, ortak gelecek adına da önemli olduğunu söyledi.

Genç: “Bu buluşmalar geleceğe dair umudumuzu besliyor”
Başkan Ahmet Metin Genç, gençlerin kendilerine heyecan ve motivasyon verdiğini belirtti.

Genç, “Bir gençlik buluşmasının Trabzon’da yapılıyor olması önemli. 22 ülkedeki Türk gençlerinin bir araya gelişinin sadece bir kültürel etkileşim, tanışma, kaynaşma, bir olma ve birbirlerini tanımaktan çok daha büyük anlamlar ifade ettiğini belirtmek istiyorum” dedi.

Genç, küresel ölçekte yaşanan çatışma ve hak ihlallerine dikkat çekerek Türk Dünyası gençliğinin gelecekte daha güçlü bir sorumluluk üstlenebileceğini savundu.

“Birliğe ve dayanışmaya her zamankinden fazla ihtiyacımız var”
Forumun “birlik” temasıyla düzenlenmesine dikkat çeken Başkan Genç, 140 gencin bir araya gelerek ortaya koyacağı fikirlerin önemli olduğunu söyledi.

Genç, “Her zamankinden daha fazla birliğe, beraberliğe ve dayanışmaya ihtiyacımız olduğu bu zamanda inşallah bu buluşmadan elde edilecek fikirler hem bugünümüzü hem de geleceğe dair hayallerimizi, hedeflerimizi gerçekleştirmekte bizlere çok daha faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Trabzon’un Türk cumhuriyetleriyle şehir düzeyindeki ilişkilerini de geliştirmeye çalıştığını belirten Genç, yerel yönetimlerin bu sürece katkı sunmasının önemine değindi.

Trabzon’un kardeş şehir ilişkilerine dikkat çekti
Ahmet Metin Genç, Trabzon’un Türk Dünyası’ndaki çeşitli şehirlerle kurduğu kardeş şehir ilişkilerini hatırlattı.

Kırgızistan’ın Bişkek, Azerbaycan’ın Şuşa, Kazakistan’ın Aktau ve Özbekistan’ın Buhara şehirleriyle kardeş şehir ilişkileri bulunduğunu ifade eden Genç, Türkmenistan’ın Merv şehriyle de kardeş şehir sürecinin sürdüğünü söyledi.

Genç, Türk Dünyası’yla ilişkilerin yalnızca devlet ve hükümet düzeyinde değil, yerel yönetimler ve şehirler üzerinden de güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

“Trabzon’u unutmayın, her zaman bekleriz”
Başkan Genç, Trabzon’un tarih, kültür, sanat ve doğal güzellikleriyle gençler için özel bir buluşma ortamı sunduğunu ifade etti.

Forum boyunca gençlerin kendi fikirlerini paylaşarak geleceğe yönelik düşünceler geliştireceğine inandığını söyleyen Genç, katılımcılara Trabzon’dan güzel anılarla ayrılmaları temennisinde bulundu.

Genç, “Trabzon’umuzu unutmayın. Daha sonraki zamanlarda da her zaman ‘buyurun gelin’ diyoruz. Sizleri şehrimde ağırlamaktan çok büyük mutluluk ve gurur duyuyorum” dedi.

Kazakbaev: “Gençler Türk Dünyası’nın atan nabzıdır”
Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev de forumda gençlere seslendi.

Türk Dünyası’nın farklı coğrafyalarından gelen gençlerin bir araya gelmesinin sembolik bir öneme sahip olduğunu belirten Kazakbaev, ortak tarihi köklerin ve kültürel değerlerin devlet sınırlarını aşan bir bağ oluşturduğunu söyledi.

Kazakbaev, gençlere hitaben, “Sizler sadece kendi ülkelerinizi, bölgelerinizi veya diasporalarınızı temsil etmiyorsunuz; sizler Türk Dünyası’nın atan canlı kalbi, atan nabzısınız” ifadelerini kullandı.

Vali Şahin: “Trabzon medeniyetlerin buluşma noktasıdır”
Trabzon Valisi Tahir Şahin ise Türk Dünyası’nın yalnızca farklı coğrafyalardaki toplulukların toplamından ibaret olmadığını söyledi.

Ortak tarih, kültür ve medeniyet birikimine vurgu yapan Şahin, gençlerin tarih boyunca kültür ve ticaret yollarının kesiştiği Trabzon’da ağırlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Şahin, günümüzde ülkelerin geleceğini belirleyen en önemli unsurlardan birinin bilgi üretme ve yenilik ortaya koyma kapasitesi olduğunu belirterek, forumun yeni fikirlerin ortaya çıkmasına katkı sağlamasını temenni etti.

TÜRKSOY’dan Trabzon’a teşekkür
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, dünyanın farklı bölgelerindeki gençleri her yıl Türk Dünyası’nın kadim şehirlerinden birinde bir araya getirdiklerini söyledi.

Trabzon’un bu yılki buluşmaya ev sahipliği yapmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Yusuf, organizasyona verilen destek nedeniyle Trabzon’a teşekkür etti.

Forumun, gençlerin ortak kültürel değerleri tanıması ve birbirleriyle kalıcı bağlar kurması açısından önemli olduğu belirtildi.

Şenol Güneş gençlerle tecrübelerini paylaştı
Programın konuşmalar bölümünün ardından Trabzonspor’un efsane isimlerinden Şenol Güneş, gençlerle bir araya geldi.

Güneş, mesleki ve hayat tecrübelerini katılımcılarla paylaşırken, gençlerin sorularını da yanıtladı.

Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev de program kapsamında gençlere yönelik motivasyon konuşması yaptı.

Yapay zeka ve dezenformasyon gündeme geldi
Forumun devamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü Deniz Demir, “Dezenformasyonla Mücadele Deneyimi ve Türk Dünyası” başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Akademisyen ve Yapay Zeka Uzmanı Dr. Murat Emeç ise “Yapay Zeka Çağında Türk Dünyası Gençliğinin Kültürel Hafızasını Korumak” konulu sunumuyla gençlerle buluştu.

Forumda böylece kültürel birlikteliğin yanı sıra yapay zeka, dijital dönüşüm ve dezenformasyon gibi güncel başlıklar da ele alındı.

Yorumlar