Uysal, yaptığı açıklamada vatandaşların önlem alması istendi. Uysal, “ Grip, ani gelişen yüksek ateş, boğaz ağrısı, yaygın kas-eklem ağrısı ve öksürük ile seyreden daha ağır geçen bir hastalık iken
nezle ise daha yavaş gelişen, burun akıntısı ve hapşırma ile seyreden daha hafif geçen bir hastalıktır. Grip te istirahat esas iken; nezle ayakta geçirilebilmektedir. Her iki hastalığın etkeni virüsler olduğu için; tedavide antibiyotiklerin yeri yoktur. Sağlık Bakanlığımızın  “Antibiyotik de değil, Sağlığınızda ısrarcı olun ‘’sloganını benimsemek ve uygulamak gerekmektedir. Genelde 1 haftada iyileşme olabilmekle beraber ağır geçen, daha kötüye giden hastalık seyri durumunda mutlaka hekime başvurmak gerekmektedir. Hekimin değerlendirmesi sonucunda antiviral ilaçlar, antibiyotikler ve belirtilere yönelik ilaçlar Reçete edilebilmektedir. İyileşmeyen nezle; Sinüzite ve kulak iltihabına yol açarken, tedaviye dirençli grip hastalığı zatürre ve solunum yetmezliği ile hayati tehlike oluşturabilmektedir.” dedi. 

Hastaneye Başvursunlar

Uysal, kış aylarında gribin özellikle hamileler, yaşlılar, kalp hastalığı olanlar ve çocuklar açısından daha büyük risk faktörü oluşturduğu ve 48 saat içinde hastaneye başvurmaları gerektiğini belirterek önlem almaları gerektiğini söyledi. Uysal, konuşmasında şunları kaydetti: “Özellikle riskli bireyler (küçük çocuklar, kronik hastalığı olanlar, yaşlılar.) belirtiler başladıktan ilk 24-48 saat içinde mutlaka hekime başvurmalıdır. Gripte yapılması gerekenler; Eller sık sık yıkanmalı. Kapalı, kalabalık ortamlarda maske takılmalı. Bol sıvı ve meyve ile bitkisel çay ( zencefil, nane, ıhlamur ) tüketilmeli. Kalabalık ortamlardan kaçınılmalı. Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık mendil kullanılmalı, eğer mendil yok ise ön kolun iç kısmı ile ağız ve burun kapatılmalıdır. Yapılmaması gerekenler; Hemen antibiyotik başlamak, hekimden talep etmek. Elleri göz, burun ve ağıza getirmek. Yakın tokalaşmak ve birbirine sarılmak.”
Adnan RAMOĞLU
 
Editör: TE Bilisim