Geçen haftaki yazımızdan sonra, bu hafta Pazartesi günü Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın, gurbetçinin kabusu ‘Otomatik Bilgi Paylaşımı’nın ertelenmesi konusunda çalışma yaptığı haberi geldi.

Bu paylaşımın gurbetçi açısından kısaca tarifi; 136 ülkenin 2011 yılında imzaladığı ve Mayıs 2017’de Meclis’te tüm partilerin oybirliği ile desteklediği, Letonya ve Norveç gibi iki ülkeye 2018 Türkiye’deki banka hesap verilerinin 2019 yılında paylaşılmaya başlandığı; bu yıl da 53 ülkeye  2019 verilerinin paylaşılacağı bir durum.

Her yılın 31 Aralık günkü banka hesabındaki para miktarı gurbetçinin.yaşadığı ülke ile paylaşılacak. Karşılıklı paylaşım söz konusu.

Bu yıl Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika,  Avusturya, İsviçre ve İngiltere gibi gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı 7 ülke ile paylaşım yapılmayacak ama 31 Aralık 2020 banka hesap bilgilerinin 2021 yılında paylaşımı söz konusu.

53 ülke için 2019 yılı banka hesap bilgilerinin bu yıl sonu paylaşımı gündemde.

Gurbetçinin bundan haberi yoktu.

Bunu nerden öğrendiler?

25 Ağustos 2020 tarihinde T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı rehberden.

Herşey bittikten sonra gurbetçi bilgilendiriliyor.

Halbuki en azından 2017 yılında bu Meclis’ten geçtikten sonra gurbetçi bilgilendirilseydi, gurbetçinin birşeyler yapması için zamanı olacaktı.

“Getirin dövizinizi Türk bankalarına yatırım, kaynağını sormayacağız”, deyip gurbetçiye davetiye hep gönderildi ki en son cumhurbaşkanımız bunu 4 hafta önce yineledi. Sonra da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 25 Ağustos 2020’de “Biz sizin banka hesap bilgilerinizi yaşadığınız ülkelere  bildlrdlik ve bildireceğiz de”, deniliyor.

Cumhurbaşkanımız “A”, Gelir İdaresi Başkanlığı “B” diyor.

Gurbetçi perişan halde.

En az yüzde 80’ini etkileyecek bir durum.

Hapse girip, sınırdışı edilenler de olacak bu paylaşım nedeniyle

Sosyal yardım parasını da yemeyip, ondan artırıp Türkiye’deki bankaya yatıranlar bile var.

Emeklilik parasının vergisini Türkiye’de verdiği için onu yaşadığı ülkede bildirmeyenlerde ki, paylaşımdan sonra 5-10 yıl geriye doğru hesap dökümanı istenince; gözükecek.

Bu yıl sonu bilgilerinin gelecek yıl paylaşımı söz konusu olan Almanya dahil 7 ülkede yaşayan  gurbetçiler, adreslerini Türkiye’de göstertmek vb. işlemler ile bu paylaşımdan kurtulmak için yollara düştüler. Ama zaman kısıtlı ve korona nedeniyle herşey de altüst olmuş durumda.

Geçen haftaki yazımda da yazdığım ve 30 Kasım 2020 tarihli YouTube videomda da önerdiğim gibi; tek çözüm Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu antlaşmanın 6. maddesini kullanıp, 2022 sonuna kadar paylaşım yapmayı tüm ülkeler için ertelemesi.

Devlet, baba gibidir ve baba da evlatları arasında ayırım yapmaz.

Tüm ülkeler için erteleme bekliyor gurbetçi.

2021 sonuna kadar zamanı olur ve bu işin basit çözümünü de biliyorum.

Yoksa, gurbetçi 60 yılda böyle bir yıkım görmemiş olacak ve çok zor durumda kalacaktır.

Gurbetçinin durumunu yurtdışında yaşayan birisi olarak biliyorum ve 1 Eylül 2020’den bu yana 15 adet bilgilendirici video hazırlayıp YouTube kanalımda yayınladım bu konuda.

Eğer 2017 yılında bundan haberim olsaydı, gurbetçinin bu konuda bilgilendirilmesine çok katkım olurdu.

Hükümet de, bundan sonra gurbetçiyi bu konuda bilgi sahibi olup da, bilgilendirmeyenler için de gerekeni yapar.

Bu antlaşmaya her hükümet imza atmak zorundaydı. Tek hata; 6,5 milyon gurbetçi düşünülmemiş ve bilgilendirme zamanında onlara yapılmamış.

Cumhurbaşkanımız, gurbetçiye bu konuda 2022’ye kadar erteleme ile yardımcı olursa; hükümet de üzerindeki yükü atar.

Gurbetçi tüm ülkeler için 2022’ye kadar erteleme haberinle heyecanla bekliyor.