Haftada 4 gün mesai dünya çapında yaygınlaşırken, Türkiye'de de bu modelin uygulanmaya başladığı haberleri gelmeye başladı. Ancak, şu anda bu sistemi benimseyen şirketlerin sayısı oldukça az. Bu konuda ekonomist Muhammet Bayram, Türkiye'deki şirketlerin çoğunun emeğe dayalı olduğunu ve bu nedenle 4 günlük çalışma modelinin üretim kapasitesini düşürebileceğini ifade etti. Ancak, teknoloji sektöründe bu modele geçişin daha kolay olabileceğini vurguladı.

Bayram, özellikle pandemi sonrası hizmet sektöründe çalışanların evden çalışma imkanı bulmalarıyla cuma günleri trafik yoğunluğunun azaldığını belirtti. Bu durumun, çalışanların uzaktan çalışma ile işlerini halledebilir hale gelmeleriyle ilgili olduğunu söyledi. Ancak, 4 günlük çalışma modelinin özellikle hizmet sektöründe uygulanabileceğini ve bu firmalara ekstra teşvik verilmesi gerektiğini ifade etti.

İslam Memiş'ten son yılların en güzel haberi: Elinde olanlar bayram edecek İslam Memiş'ten son yılların en güzel haberi: Elinde olanlar bayram edecek

Ayrıca, Bayram, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan alınan kredilerin karbon ayak izinin azaltılması için kullanılabileceğini belirtti. Ancak, şu anda sanayi kesimi için 4 günlük mesai uygulamanın oldukça zor göründüğünü söyledi.

Ücretler konusunda ise Bayram, Türkiye'de asgari ücretin saatlik olarak belirlendiğini ve işverenlerin çalışılmayan günler için maaş vermeme hakkına sahip olduğunu dile getirdi. Ancak, 4 günlük mesaiye geçen işverenlerin ücretleri düşürmeden bu uygulamayı gerçekleştirdiğini ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ