Ekonomi yazarı Necmettin Batırel, dolar ve altın piyasalarına dair çarpıcı analizlerde bulunarak, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimine geçeceği beklentisiyle altın fiyatlarında önemli bir hareketlilik olacağını vurguladı.

Batırel, altın fiyatlarının 700 lira birden değişebileceği uyarısında bulundu.


Batırel, açıklamasında şunları söyledi:

ABD Merkez Bankası'nın (FED), sıkı para politikasını sona erdirmesi, 2024 Mart ayından itibaren faiz indirimine geçeceği beklentisi, altın piyasasında önemli bir hareketliliğe neden oldu. Faiz indiriminin başlamasıyla birlikte altın değerinde artışlar yaşanarak değer kazandı.

Altın, ons başına 2088 dolarla 2072 dolarlık tarihi zirvesini aşarak yeni bir değer kazanımı kaydetti. Şubat vadeli işlemler ise 2091 dolardan işlem gördü.

Küresel yatırımcılar, artan resesyon endişeleri, enflasyon riskleri, para arzının genişlemesi ve geleneksel menkul kıymet ticaretine karşı bir güven limanı olarak altını tercih etme eğilimine geçmiş durumda.

Fed'den gelen olumlu haberler, kripto piyasasında bir yükselişe yol açtı ve kripto paraları güçlü bir çıkışa geçirdi. ABD medyasında yer alan habere göre, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun, Grayscale'in spot Bitcoin borsa yatırım fonu başvurusunu ocak ayının başında onaylama olasılığı bulunuyor.

SEC, önceden Grayscale'in Bitcoin ETF başvurusunu reddetmişti ancak temyiz mahkemesi, başvurunun reddedilmesinin hatalı olduğuna karar verdi.

Bitcoin, 41 bin 500 dolarla Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bitcoin'in kısa vadeli hedefinin 50 bin dolar olduğu ifade ediliyor.

ABD'den açıklanan güncel ekonomik veriler, zayıf faiz görünümünü destekliyor. Kasım ayındaki ISM İmalat PMI, tahminlerin altında gelerek fabrika faaliyetlerinin art arda 13'üncü kez daraldığını gösterdi.

ABD PCE enflasyon okuması, fiyatlarda yavaşlamaya işaret ederken, devam eden işsizlik başvuruları da iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Altın için belirlenen yeni hedef 2100 dolar olup, bu seviyenin aşılması durumunda 2500 dolarlar konuşulmaya başlanabilir.

Kiracıları sevindiren haber: Ev sahipleri bu kez üzülecek Kiracıları sevindiren haber: Ev sahipleri bu kez üzülecek

Daha önceki tahminimde, 19 Ağustos tarihinde ons altının 2070 dolarlık tarihi zirveye ulaşması durumunda, gram altının 2 bin lirayı test edebileceğini ifade etmiştim ve bu tahminimde haklı çıktım.

Gerçekten de, 24 ayar altının gram fiyatı 1966 lira ile rekor seviyelere ulaştı. Şu anda 2 bin lira test edilmiş olabilir ve önümüzdeki süreçte 2050 – 2100 lira aralığı gündeme gelebilir. Altın, 2024 yılında 2500 lirayı görebilir.

Merkez Bankası tarafından atılan adımlar, Türk Lirası'nı koruma kalkanı olarak işlev görmeye devam ediyor. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru, Ekim ayında 55,90 seviyesine yükseldi ve TL'nin değeri son iki ayda artış gösterdi.

ABD'li dev yatırım bankası Citi, dolar/TL için 2024 yılı için ortalama 35,93, 2025 yılı için ortalama 41,59 tahmininde bulunurken, 2023 için ise ortalama 25,99 öngördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın uyguladığı sıkı para politikası sonucunda kredi faizleri, 52.19 ile 21 yılın zirvesine çıktı. Bu dönemde bireysel kredi faizleri ortalama düzeyinde seyrediyor.

S&P tarafından Türkiye'nin kredi notu görünümünün pozitife çevrilmesinin ardından piyasalarda dikkat çeken Citibank raporuna göre, 2024 yılı itibarıyla dolar/TL'deki yükseliş eğilimi devam edecek.

Ancak rapora göre, kurlardaki artış TÜFE'nin gerisinde kalacak. Maliye Bakanı Şimşek'in, yerel seçimler sonrasında Türkiye'nin varlıklarına olan talebin önemli ölçüde artacağını belirtmesi, fon girişlerinde büyük bir artışın yaşanabileceğini gösteriyor.

Bu durum, enflasyonda belirgin bir iyileşme yaşanmasına olanak tanıyabilir. S&P'nin not artışına Fitch ve Moody's'in de katılması bekleniyor, bu da olumlu bir senaryoyu işaret ediyor ve bu senaryoya göre rüyalar gerçek olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi