Karadeniz’de Gemi Saldırısı İçin Kritik Çağrı
Karadeniz’de sivil taşımacılık yapan Türk sahipli bir kuru yük gemisinin insansız hava aracı saldırısına uğraması Ankara’da endişeyle karşılandı. Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan Türkiye’ye doğru hareket eden Vanuatu bayraklı ancak Türk sahipli geminin hedef alındığını, saldırıda iki Türk mürettebatın hafif yaralandığını açıkladı. Yaralıların durumunun Türkiye’nin Odessa Başkonsolosluğu tarafından yakından takip edildiği belirtilirken, bakanlık Karadeniz’de sivil gemilerin güvenliğinin korunması gerektiğini vurguladı. Açıklamada taraflara, savaşın daha fazla tırmanmasına yol açabilecek adımlardan kaçınma çağrısı yapıldı.

Ankara’da NATO Zirvesi Alarmı: 9 İlçede Kamu Personeline İdari İzin Kararı
Ankara’da NATO Zirvesi Alarmı: 9 İlçede Kamu Personeline İdari İzin Kararı
İçeriği Görüntüle

Türk Sahipli Gemi İHA Saldırısına Uğradı
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan yükünü alarak Türkiye’ye hareket eden kuru yük gemisi gece saatlerinde insansız hava aracıyla hedef alındı. Saldırıya uğrayan geminin Vanuatu bayraklı olduğu, ancak Türk sahipli ticari bir gemi olarak faaliyet gösterdiği bildirildi.

Saldırıda gemide görevli iki Türk mürettebat hafif şekilde yaralandı. Yaralı vatandaşların sağlık durumlarının ve tedavi süreçlerinin Türkiye’nin Odessa Başkonsolosluğu tarafından anlık olarak takip edildiği açıklandı. Olay, Karadeniz’de sivil deniz taşımacılığına yönelik riskleri yeniden gündeme taşıdı.

Karadeniz’de Sivil Gemiler İçin Güvenlik Uyarısı
Bakanlık açıklamasında, Karadeniz havzasında son dönemde artan askeri hareketliliğin bölge için ciddi riskler doğurduğuna dikkat çekildi. Sivil gemilerin seyrüsefer güvenliğinin korunmasının hem ticari hem de insani açıdan büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Türkiye, Karadeniz’de savaşın kontrolsüz biçimde büyümesine neden olabilecek askeri adımlardan kaçınılması gerektiğini belirtti. Özellikle sivil taşımacılığı hedef alan ya da tehlikeye atan gelişmelerin, bölgedeki gerilimi daha da artırabileceği ifade edildi.

Taraflara “Tırmandırmayın” Mesajı Verildi
Dışişleri Bakanlığı, saldırının ardından taraflara açık bir çağrı yaptı. Açıklamada, savaşın daha fazla tırmanmasına yol açabilecek her türlü adımdan süratle kaçınılması gerektiği belirtildi.

Türkiye’ye yönelik muhtemel olumsuz etkiler konusunda da uyarıların ilgili tüm küresel ve bölgesel aktörlere iletildiği kaydedildi. Ankara’nın bu süreçte hem Karadeniz güvenliği hem de bölgesel istikrar açısından diplomatik temaslarını sürdürdüğü mesajı verildi.

Türkiye Barış İçin Sorumluluk Almaya Hazır
Dışişleri Bakanlığı, savaşın ancak müzakereler yoluyla sonlandırılabileceği yönündeki çağrısını yineledi. Açıklamada, gerilimin düşürülmesi ve kalıcı barış sürecinin hızlandırılması için Türkiye’nin sorumluluk almaya hazır olduğu belirtildi.

Bakanlık, bölgesel aidiyet temelinde ve sonuç odaklı yeni önlemler geliştirmeye hazır olduklarını ilgili tüm aktörlere bir kez daha hatırlattı. Karadeniz’de yaşanan son saldırı, savaşın yalnızca cephe hattında değil, ticari ve sivil deniz taşımacılığı üzerinde de ciddi sonuçlar doğurabileceğini gösterdi.

Kaynak: Ajanslar