Türk Somonu İhracatında Büyük Artış! 9 Aylık Rakam Açıklandı
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, ocak-eylül döneminde Türk somonu ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla hem miktar hem de değer bakımından yüzde 17 arttı. Karadeniz'deki kafeslerde yetiştirilen somonlar, dünyanın 37 farklı ülkesine ihraç edilirken elde edilen gelir 431 milyon doları geçti. Rusya, Belarus ve Vietnam en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında yer aldı. Sektör temsilcileri ise mevcut pazarlardaki paylarını artırmayı ve yeni ülkelere ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.

Türk Somonu İhracatı 431 Milyon Doları Geçti
DKİB verilerine göre Türkiye, 2026 yılının ocak-eylül döneminde 65 bin 302 ton Türk somonu ihraç etti. Bu ihracattan toplam 431 milyon 167 bin 51 dolar gelir elde edildi.
Geçen yılın aynı döneminde ise 55 bin 729 ton somon ihracatı karşılığında 368 milyon 877 bin 760 dolar gelir sağlanmıştı.
Böylece Türk somonu ihracatı, 2025 yılının aynı dönemine göre miktar ve değer bakımından yüzde 17 yükseldi.
İç sulardaki çiftliklerde belirli ağırlığa ulaştıktan sonra Karadeniz'deki kafeslere aktarılarak yetiştirilen Türk somonu, yılın ilk dokuz ayında 37 ülkede alıcı buldu.

Akaryakıt Fiyatları: Deponuzu Doldurmadan Önce Son Rakamlara Göz Atın
Akaryakıt Fiyatları: Deponuzu Doldurmadan Önce Son Rakamlara Göz Atın
İçeriği Görüntüle

En Fazla Türk Somonu Rusya'ya Satıldı
Türk somonu ihracatında en büyük pazar Rusya oldu. Belarus ve Vietnam da en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında yer aldı.
Ocak-eylül döneminde öne çıkan ülkeler ve ihracat gelirleri şöyle gerçekleşti:
Ülke İhracat geliri
Rusya 288 milyon 463 bin 723 dolar
Belarus 60 milyon 72 bin 85 dolar
Vietnam 17 milyon 777 bin 796 dolar
Rusya, Türk somonunun en fazla satıldığı ülke olarak ilk sıradaki yerini korurken, Belarus ve Vietnam da sektörün önemli ihracat pazarları arasında bulundu.

DKİB'den Türk Somonu İhracatına İlişkin Açıklama
DKİB Su Ürünleri Sektör Komitesi Başkanı Hasan Kuzuoğlu, Türk somonu ihracatında elde edilen artıştan memnun olduklarını belirtti.
Türk somonuna yurt dışından gelen talebin her geçen yıl arttığını ifade eden Kuzuoğlu, Rusya, Belarus ve Vietnam başta olmak üzere mevcut pazarlarda ihracatı artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Kuzuoğlu, yeni pazarlara ulaşmanın ve ihracatta ülke çeşitliliğini artırmanın sektörün öncelikleri arasında bulunduğunu vurguladı.
Özellikle Uzak Doğu ve alternatif pazarlarda Türk somonunun bilinirliğini artırmaya yönelik tanıtım ve ticari çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Yıl Sonu İhracatında Olumlu Beklenti
Hasan Kuzuoğlu, yıl sonu ihracat rakamlarının da olumlu seviyelerde gerçekleşmesini beklediklerini dile getirdi.
Türk somonunun uluslararası pazarlarda önemli bir konuma ulaştığını belirten Kuzuoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Türk somonu, artık uluslararası pazarlarda kendini kanıtlamış bir ürün haline geldi. Önümüzdeki süreçte hem mevcut pazarlardaki payımızı artırmayı hem de yeni ülkelere ulaşarak ihracatımızı çeşitlendirmeyi hedefliyoruz.”

Kaynak: AA