Gayrimenkul Piyasasında Hareketlenme: Şubat Ayı Konut Satışları Yükseldi

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut satışlarının artışında deprem etkisinin olduğunu belirtiyor. Deprem sonrası piyasada yaşanan durgunluktan sonra, özellikle Ocak ayına göre Şubat'ta konut satışlarında yüzde 17'lik bir artış yaşandı.

Özelmacıklı, konut satışlarında öne çıkan bir diğer detayı da paylaşıyor: Şubat ayında, konut satışlarından daha fazla arsa ve arazi satıldı. Toplam gayrimenkul satışları 217 bin 888'e ulaştı.

BDDK'nın haftalık verilerine göre, konut kredisi hacmi son bir ayda yaklaşık 8 milyar TL arttı. Bu da konut alımında kredi kullanımının arttığını gösteriyor.

Ancak, konut piyasasındaki hareketlenme henüz istenilen düzeyde değil. Mevduat faizlerinin yüksekliği, krediye erişimdeki zorluklar ve hükümetin konut yatırımlarını kısıtlayan politikaları, piyasada belirleyici faktörler arasında yer alıyor.

Özellikle krediye erişim konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Ayrıca, inşaat maliyetlerindeki artış da gayrimenkul piyasasını olumsuz etkiliyor. Ancak, mevduat faizlerinde ve enflasyonda beklenen düşüşlerle birlikte piyasalarda toparlanma yaşanması bekleniyor.

Kilis'te Bir Evde 5 Ceset Bulundu: Baba, Anne ve 3 Çocuk Ölü Olarak Bulundu Kilis'te Bir Evde 5 Ceset Bulundu: Baba, Anne ve 3 Çocuk Ölü Olarak Bulundu

Bankaların sunduğu konut kredisi faiz oranları ise değişkenlik gösteriyor. Örneğin, 120 ay vadeli ve yüzde 3.05 faiz oranıyla kullanılacak 1 milyon TL'lik konut kredisi için aylık geri ödeme tutarı 31.352 TL seviyesinde.

Tüm bu gelişmeler, konut almayı düşünenler için faizlerin düşmesi ve kredi fırsatlarının artması şeklinde bir tablo çiziyor. Ancak, piyasada yaşanan belirsizlikler ve krediye erişimdeki zorluklar dikkate alınmalıdır.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN