4 Mayıs 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelikler ile resmiyet kazanan bu merkezler, KTÜ’nün ulusal ve uluslararası düzeydeki araştırma vizyonunu daha da ileri taşıyacak.
Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi
Yayımlanan yönetmelik doğrultusunda kurulan Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi; Yapay Zekâ ve Veri Bilimi alanında, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütmeyi, bu alanlarda uzmanlaşmış insan kaynağı yetiştirmeyi ve disiplinlerarası çalışmaları teşvik etmeyi amaçlıyor. Merkez, yapay zekâ çözümlerinin sanayi, eğitim, sağlık, finans ve lojistik gibi sektörlerde uygulanabilirliğini artırmak üzere çalışmalar yürütecek; kamu kurumları, üniversiteler ve özel sektör ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası düzeyde projeler geliştirecek.
Sensör ve Dedektör Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi
Aynı gün yayımlanan bir diğer yönetmelik ile kurulan Sensör ve Dedektör Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (KTÜ-SETAM) ise Sensör ve Dedektör Teknolojileri alanında, araştırma-geliştirme (AR-GE) çalışmaları yapmayı, yenilikçi malzeme geliştirme ve sanayiye yönelik uygulanabilir teknolojik çözümler üretmeyi hedefliyor. Merkez, ulusal ve uluslararası iş birlikleri kurarak "Üniversite-Sanayi İş Birliği"ni destekleyecek kapsamlı bir araştırma altyapısı sunacak.
Bilimde ve Teknolojide Öncü Rol Üstleneceğiz
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, her iki merkezin de Üniversitemize hayırlı olmasını dileyerek “Üniversite olarak çağın ihtiyaçlarına cevap verecek araştırma altyapılarını kurmayı ve ülkemizin bilimsel gelişimine katkı sunmayı, stratejik bir hedef olarak benimsiyoruz. Yapay Zekâ, Veri Bilimi ve Sensör Teknolojileri, 21. yüzyılın dönüşüm alanlarıdır. Bu doğrultuda kurduğumuz araştırma merkezleri ile hem bu alanlarda akademik derinlik sağlayacak hem de sanayi ile güçlü bağlar kurarak uygulamaya dönük çıktılar elde edeceğiz. KTÜ, bilimde ve teknolojide öncü bir rol üstlenmek konusunda kararlıdır.” dedi.
Yeni kurulan merkezler, KTÜ’de disiplinlerarası iş birliğini teşvik edip toplumsal faydayı önceleyecek ve yenilikçi çözümler üreten bilimsel yaklaşımı daha da güçlendirecek.