TAKA SORDU, UZMANLAR CEVAPLADI

Kalp krizi vakalarındaki artış toplumda ciddi bir endişe yaratırken, KTÜ Farabi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ömer Gedikli ve Doç. Dr. Mürsel Şahin’den dikkat çekici açıklamalar geldi. Son dönemde sosyal medyada hızla yayılan "aşı kaynaklı ani ölümler" iddialarına bilimsel bir yanıt veren uzmanlar, kalp krizlerinin temel nedenlerine dikkat çekti.


AŞI DEĞİL, YAŞAM TARZI TETİKLİYOR

Whatsapp Image 2025 04 30 At 16.53.58 (1)

Prof. Dr. Ömer Gedikli, kalp krizi riskinde dört temel faktörü işaret etti: hipertansiyon, diyabet, sigara ve kolesterol. Aşıların kalp krizini tetiklediğine dair bilimsel bir kanıt olmadığını söyleyen Gedikli, “Şehirleşmeyle birlikte bedensel aktivitenin düşmesi, hazır gıda tüketimi ve stres artışı büyük etken. İnsanlar hazır yemekle kilo alıyor, kilo ile birlikte şeker ve tansiyon kaçınılmaz hale geliyor” dedi. Uyku düzeninden alkole, sigaradan ilaç kullanımına kadar birçok unsurun kalp sağlığına doğrudan etki ettiğini vurguladı.


GENÇ ÖLÜMLER YENİ DEĞİL, GÖRÜNÜRLÜĞÜ ARTTI

Prof. Dr. Tevfik Özlü Uyardı: “Mevsimler Karıştı, Enfeksiyonlar Yaygınlaştı" Prof. Dr. Tevfik Özlü Uyardı: “Mevsimler Karıştı, Enfeksiyonlar Yaygınlaştı"

Doç. Dr. Mürsel Şahin ise “Genç yaşta kalp krizleri her zaman vardı, sadece artık daha görünür ve konuşulur hale geldi” diyerek panik yaratmaya çalışan sosyal medya içeriklerine temkinli yaklaşılması gerektiğini belirtti. Aile geçmişi olan bireylerde riskin ciddi ölçüde arttığını, genetik ritim bozukluklarının da ani ölüme sebep olabileceğini hatırlattı.


KONTROLLER HAYAT KURTARIR

Whatsapp Image 2025 04 30 At 16.53.58

Şahin, “35-40 yaş sonrası mutlaka kardiyoloji kontrolünden geçilmeli. Bazı genç hastalarda hiçbir belirti olmadan ölümle sonuçlanan vakalar görüyoruz. Anjiyoda her şey normal çıkabilir ama damar içinde yırtılabilecek plaklar fark edilmeyebilir” dedi. Ayrıca yanlış bilgilendirmeler nedeniyle hastaların kan sulandırıcı ya da kolesterol ilaçlarını kesmelerinin çok tehlikeli olduğunu ifade etti.


KALBİNİZİN SESİNİ ERKEN DUYUN

KTÜ’lü uzmanlar, toplumun doğru kaynaklardan bilgi edinmesini ve bireylerin yaşam tarzı farkındalığını artırmasını isterken, en büyük çağrıyı yineledi: “Ailede kalp geçmişi olanlar, hiç zaman kaybetmeden kontrole gelsin. Önlem almak, tedavi etmekten çok daha kolay ve etkili.”

Muhabir: BİROL SANCAK