Geçtiğimiz sezon 11 yıllık şampiyonluk hasretini dindiren Trabzonspor, tarihinde ilk kez Türkiye Kupası'nı müzesine götüren Sivasspor ile Süper Kupa finalinde karşı karşıya geldi.

Geçen sezona damgasını vuran iki anadolu takımın nefes kesen mücadelesinde Trabzonspor, Yiğidolar'ı 4-0 mağlup ederek kupaya uzanan taraf oldu. Daha önce yeni ismi ile 2009-2010 ve 2019- 2020 sezonlarının Süper Kupası’nı kazanan Trabzonspor, eski ismi ile birlikte Cumhurbaşkanlığı kupası olan bu kupayı 10. kez müzesine götürerek 9 kez kazanmış Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın önüne geçmiş oldu.

Sezon öncesi hazırlık kampında oynanan oyunla ilgili camiada bir umutsuzluk hakim olsa da Yeni transferlerin hazırlık kampındaki performanslarının Trabzonspor'un var olan kadro kalitesini daha da yukarı çıkaracağı izlenimini şahsen bana vermişti. Fakat kamptaki kondisyon yüklemelerinin fazla olması ve ideal kadro ile oynamadığı için  hazırlık maçlarında istediği oyunu göstermediğini düşünüyorum.

Abdullah hocanın Süper kupayı muhteşem bir futbolla kazanması camiada kriz çıkarmak için fırsat bekleyen bozguncuların sesini kesmek adına çok önemliydi. Geçtiğimiz sezon inanılmaz bir şampiyonluk hikayesi yazan Trabzonspor'da Abdullah Avcı kadronun var olan defolarını kapatan puan odaklı bir oyun sistemi geliştirerek Şampiyonluğu kazanmıştı. Bu sezon varolan başarıyı sürdürebilir hale getirmek adına Taraftarların takımdan yönetimden ve Abdullah hocadan beklentileri arttı.

Trabzonspor ilk resmi maçında lige hazır bir görüntü verdi. Geçtiğimiz sezon şampiyon olan kadrosunu doğru oyuncularla takviye ettiğini söyleyebiliriz. Sağ bek Larsen çok kaliteli ve nitelikli bir oyuncu diriplingleri, içeri katetmesi savunmadaki sağlam duruşu, temposu ve teması ile komple bir sağ bek. Sol bek Eren Elmalı için de aynı şeyleri söyleyebilirim. Eren'de çok kaliteli bir oyuncu sürekli oyunun içinde savunmaya olduğu gibi hücuma da katkısı büyük.

Trazeguet sürekli içeri katetmesi hızlı oynaması ceza sahası içinde aksiyon alan oyuncuları asiste etmek için çabalaması Nwakaeme'den dolayı orada oynayan oyuncular için pek alışık bir durum değildi. Cornellius'a hem sağdan hem soldan net ortalar yapıldı. Visca savunma katkısı çok olduğu için hücumda zayıf gözüküyor. Abdullah hoca oyunu biraz daha ileride kurabilse var olan kadronun gücü ile cesaretli bir ikinci bölge oyunu oynayabilse Visca bu kadar yorulmayacağı için daha verimli ve efektif bir görüntü sergileyecektir.

Cornellius bu ligin üst düzey forvetlerinden birisi hatta kollektif oyunda en iyisi. Bunu dün attığı gollerdeki fırsatçılığı ve tek vuruş kalitesi ile gösterdi. Aslında geçtiğimiz sezon  Nwakaeme li oyunda ve kadodaki ön alan oyuncularının geçişlerde geri dönüşleri zayıf olduğu için Abdullah Avcı atak sonlandırmayı çok önemsemiş hatta neredeyse kenar ortasını yasaklamıştı. Elinde Cornellius gibi müthiş bir kafa golcüsü varken geçtiğimiz sezon 1 maç Hariç neredeyse kenar ortası yapmamıştık ki o maçta da Cornellius oyunda alınmıştı. Bu sezon Cornellius top kanatlara açıldığında topsuz oyunda nasıl mücadele ettiğini kendisine yapılacak orta öncesi nasıl pozisyon aldığını görünce kanat ve bekleri iki yönlü oynayan tabiri caizse tabanca gibi bir takımda bir çok kafa golü atacağını düşünüyorum.

Kuassi hazırlık kampında attığı goller ve oyunda kendisine verilen görevleri doğru yapmasıyla iyi bir alternatif hatta aldığı süre ile en önemli hamle oyuncusu olacağını göstermişti. Bu maçta da geniş alanda içeri iyi katederek takıma iki net penaltı kazandırdı.

Biraz hiciv yapalım, maçta Uğurcan en kötü isimdi diyebilirim. Hiç önemli bir pozisyon kurtarmadı. Çünkü Sivasspor tarafından kendisini rahatsız edecek bir gol girişimi olmadı.

Rıza hoca takımları iki ön liberolu sistemle oyunu daraltan ve rakip takımı hataya zorlayan oyun sistemi ile orta saha üstünlüğünü kabul etiriyordu. Maçın en önemli detayı uzun süredir sağ stoper sıkıntısı yaşayan Trabzonspor'da oynadığı her bölgede müthiş bir performans sergiliyen joker oyuncu Dorukhan Toköz'ün sağ stoper performansı idi. Abdullah hoca geriden oyun kurmak ve Sivasspor'un etkili ismi Gradel'i durdurmak için Dorukan'ı sağ stopere monte etmesi bence çok doğru bir hamle idi. Benim gördüğüm kadarı ile Dorukhan stoper oynamaktan memnun. Ayrıca kendisinin yıllarca Eskişehir’de ve alt yaş milli takımlarda stoper oynamışlığı var. Hatta Dorukhan, Abdullah hocaya beni sağ bek değil stoper oynat diyebilecek kadar özgüvenli bir adam.

Trabzonspor ligde deplasmanda İstanbulspor ve Avrupa'da play-off maçına çıkacak. Trabzonspor'un interlandını geliştirmesi ve ekonomik olarak rahatlaması için şampiyonlar ligi guruplarına kalması gerekiyor. Bu takımdaki bütün oyuncularının gerçek değerlerini bulması adına da çok önemlidir. İnşallah bunu da başaracaktır.

Son 40 yılda sürekli yakasından paçasından çekilen ve hak edilmiş başarıları kirli sistem tarafından gasp edilen Trabzonspor, elindekini kaptırmayacak kadar güçlendi. Öyle bir güçlendi ki bu sezon kazanılacak olası bir şampiyonlukla rakipleri ile arasındaki farkı daha da açacak ve süper lige ambargo koyacaktır.

Şu unutulmamalıdır ki Trabzonspor zincirlerini öyle kırdı ki, artık ortada alınacak bir kupa varsa Trabzonspor o kupanın talibi değil sahibidir.