Sevgili Okurlarımız,
Koşullara egemen bir zekâ, seyrinin keyfini verir ama ölçüyü kaçırırsa bunun adı siyasal skeç olur. Hatta dar kapsamda politik şova döner. Takdir edersiniz ki, “Seçmene selam” anlamında şov yapan birçok siyasetçi vardır. Bunlarında ömürleri uzun olmamıştır.
Siyasette diplomasi dilini kullanan, eleştirirken bile incitmeyen, saygınlığını elden bırakmayan çok saygın siyaset ustaları vardır. Bugünkü yazımda bunlara değineceğim.
En hızlı çalışan ve en kapsamlı ölçekte mana yaratan niteliğimiz zekâ imiş.
Zekânın en güçlü türüne “Sözel Zekâ” diyoruz. Üstelik bu zekâ türü, bize en tanıdık gelen ve bizim en iyi bildiğimiz tür... Bugün çağdaş zekâ anlayışında ‘Sözel Zekâ’nın en güzel örnekleri siyasetçilerde gözlemlenebiliyor. Cicero ve Seneca, Roma’da bu sanatın ustalarıydılar.
Fransız tarihinde ise Rousseau, Mirabeau, Danton, Robespierre, SainJust, sözel zekayı adeta dehalık düzeyinde sergileyenlerdendir.
Şairin’Poetikası”, Hukukçunun “Retorikası” ve siyasetçinin ”Politikası” vardır. Bu niteliklerde sözel zekâyı doruklarda kullanan üstün yetenekli kişiler, toplumda daima dikkat çeker ve saygı görürler.
*
Türk parlamentosunda da benzer üstünlükleri sergileyen çok değerli siyasetçiler görüldü. Cumhuriyet meclisinin sözel zekâ ustaları arasında Hamdullah Suphi, Şükrü Kaya, Tevfik Rüştü dikkat çektiğini biliyoruz.
İnönü meclisinde ise Faik Ahmet Barutçu, Şükrü Saraçoğlu, Hasan Ali Yücel sözel zekânın doruk isimleriydi. Daha sonraki meclislerinde; Menderes, Celal Yardımcı, Kasım Küfrevi, Samet Ağaoğlu, muhalif Osman Bölükbaşı ve Fuat Arna sözel zekâ abideleriydiler.
27 Mayıs’tan sonra felsefeleri farklı olsa bile, sözel zekâ yeteneği çok üstün olan isimler tanıdık. Turan Feyzioğlu, Emin Paksut, Sahır Kurutluoğlu, Ahmet Tahtakılıç öne çıkan isimlerden sadece birkaçı.
İkinci demokrasi meclislerinde nüktedan üslubu ile Demirel, söz dalaşına meraklı bir sözel zekâ ustasıydı. Turgut Özal’in bu yeteneği ise daha farklı tarzdaydı.. Rahmetli Erdal İnönü ile Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve Erbakan Hoca’yı da bu listenin başına koyabiliriz... nüktedandılar. Yani liste uzar gider...
Ecevit’ e gelince; o hengameli yılların temayüz eden simasıydı. Parlamento lisanını ahenkli Osmanlıca’dan ürkek Türkçe’ye dönüştürme merakıyla dikkat çekerdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üslubu daha farklı; miting alanlarında  ve kürsü de halka yönelik olarak sözel zekâyı iyi kullanan bir isim..
Bu sanatın şimdi en iyi ustalarından, sözel zekâyı en doruk noktasında kullananlardan biri; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu. Bu konuda dikkat çeken diğer isimler ise  İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel başkanı Temel Bey...