Maaşlarda Telafi Zammı Talebi Gündemde
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, memur ve emeklilerin maaşlarında yaşanan kayıpların telafisi için önemli oranlarda zam taleplerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, Ocak 2026’dan itibaren memur ve emekli maaşlarına 7.500 TL telafi zammı yapılmasının elzem olduğu vurgulandı.
Kahveci, 2026 yılının ilk yarısı için yüzde 30, ikinci yarısı için yüzde 20 oranında zam talep ettiklerini, ayrıca bu oranların üzerine yüzde 10 refah payı eklenmesini istediklerini açıkladı.
2027 İçin Yüzde 20+10 Zam ve Refah Payı Talebi
Kamu-Sen’in talepleri 2027 yılı için de dikkat çekici. Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 20+10 zam isteyen sendika, yine yüzde 10 oranında refah payı talep etti. Enflasyon farkının, TÜFE’nin maaş artış oranlarını geçtiği andan itibaren ödenmesini de masaya koydu.
Kahveci’nin açıklamalarına göre bu taleplerin kabul edilmesi hâlinde:
2026 yılı sonunda: En düşük memur maaşı 84.704 TL, ortalama memur maaşı 101.060 TL’ye çıkacak.
2027 yılı sonunda: En düşük memur maaşı 122.991 TL, ortalama memur maaşı ise 146.740 TL olacak.
20 Bin TL Kira Yardımı, 3600 Ek Gösterge ve Bayram İkramiyesi Talebi
Kahveci’nin sunduğu 429 talepten öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
Lojmanda kalmayan memurlara aylık 20 bin TL kira yardımı.
Büyükşehirlerde görev yapan memurlara 6 bin TL büyükşehir tazminatı.
Gelir vergisinin yüzde 15’te sabitlenmesi.
Tüm kamu görevlilerine yılda iki kez bayram ikramiyesi.
2023’te verilen ilave ek ödemenin emekli maaşlarına da yansıtılması.
Birinci dereceye gelen tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge hakkı.
Toplu Sözleşme Süreci Ne Zaman Başlıyor?
8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos Cuma günü başlayacak. Bu görüşmelerde, 2026 ve 2027 yıllarını kapsayan memur ve emekli maaş artış oranları ile sosyal haklara dair hükümler belirlenecek. Kamu-Sen bu süreçte 429 taleple masaya oturacak.