Para politikalarında sıkılaştırmaya giden Merkez Bankası, döviz talebindeki artışa karşı müdahale ediyor. Kapalıçarşı’da döviz talebinin rekor seviyeye ulaşması, birçok döviz bürosunun yeterli doları olmadığı için kepenk indirmesine neden oldu. Peki, şimdi dolar alım-satımında ne olacak?

MERKEZ BANKASI’NDAN DOLAR HAMLESİ

Başvuran alacak: Çocuğu olan aileler tek şartla 5 bin lira alıyor Başvuran alacak: Çocuğu olan aileler tek şartla 5 bin lira alıyor

Merkez Bankası, gösterge kuru ile piyasa kuru arasındaki makasın rekor seviyeye ulaşması üzerine harekete geçti. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğle ilave sıkılaşma adımları atılırken, aynı zamanda Temmuz ayından bu yana ilk kez 475 milyon dolar değerinde TL uzlaşmalı forward (NDF) satışı gerçekleştirdi.

BANKALARA TALİMAT VERİLDİ

Reuters’ın haberine göre, Merkez Bankası, bankalara yeni talimatlar verdi. Artan döviz talebinin kaynağını anlamak ve gereksiz volatiliteyi engellemek amacıyla bankaları arayarak döviz satışı yapan kurumlara makas talimatını iletti.

EURO-DOLAR ALANLAR İÇİN KÖTÜ HABER

Son yılların en yüksek döviz alım-satım makas aralığına sahip Türkiye’de, TCMB’nin bu adımları dolar ya da euro alımı yapmak isteyenler için dezavantajlı bir durum oluşturuyor. TCMB son 10 günde yaklaşık 7.5 milyar dolarlık satış gerçekleştirerek kur üzerindeki baskıyı artırdı. Seçim öncesi piyasalara müdahalelerini hızlandıran TCMB, ani kur artışlarının önüne geçmeyi hedefliyor. Ancak kur makasının açılması döviz almak isteyen vatandaşlar ve şirketler için caydırıcı bir faktör haline geliyor.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU