'TEKELLEŞME VE KÜÇÜK ESNAFA DARBE' ENDİŞESİ

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, değişiklik teklifini eleştirerek kanunun küçük esnafı korumadığını belirtti. "Bu düzenleme küresel dijital şirketleri güçlendirecek ve küçük esnafı saf dışı bırakacak" ifadelerini kullanan Çalışkan, ihracatı artırmaya yönelik düzenlemelerin eksikliğine dikkat çekti.

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan ise, "Sanayi Bakanlığı'ndan teşvik alarak yatırım yapan büyük firmaların, işlem hacimlerinden 4 katına kadar indirim sağlanması öngörülüyor. Bu, büyük firmalara 'kıyak' anlamına gelir" dedi.


'TRENDYOL YASASI' TARTIŞMASI

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, teklifin 11 ve 12’nci maddelerinin özellikle sorunlu olduğunu belirterek düzenlemeyi "Trendyol Kanunu" olarak nitelendirdi. Usta, "Pazarda yüzde 45 paya sahip olan ve yüzde 80’i Çin sermayesine ait Trendyol, bu düzenlemeyle pazar payını daha da artıracak. Bu, modern bir kapitülasyon anlamına gelir" dedi.

Haftalık Piyasa Özeti! Haftalık Piyasa Özeti!

'HAZİNENİN GELİRİ AZALACAK' UYARISI

Muhalefet, teklifin büyük e-ticaret platformlarının lisans bedeli yükümlülüklerini azaltacağını savundu. Arslan, "Bu şirketlerin işlem hacimlerinin düşürülmesiyle hazineye girecek milyarlarca lira kaybedilecek" dedi. Kanunun, milletin kaynaklarını korumak yerine büyük şirketleri kollamayı amaçladığını öne sürdü.


SİYASİLERDEN ÇAĞRI: 'TEKELLERE HAYIR'

Muhalefet milletvekilleri, teklifin küçük esnafı ve yerli üreticiyi zor durumda bırakacağını belirterek, değişikliklerin geri çekilmesi gerektiğini vurguladı. Arslan, kanunun bu haliyle geçmesi durumunda büyük e-ticaret platformlarının küçük işletmeleri "silindir gibi ezeceği" uyarısında bulundu.

TBMM’de yapılan görüşmelerin ardından teklifin 8’inci maddesi kabul edilirken, 11 ve 12’nci maddeler üzerindeki tartışmalar sürüyor. Muhalefet, bu maddelerin geri çekilmesi çağrısında bulunarak, teklifin büyük şirketlere değil, halkın çıkarlarına hizmet etmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ