Cumhuriyet Halk Partisi’nden Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Çankaya ile gündemi değerlendirdik. Çankaya, “Ünvanla bir şeyler yapma gayretinde değiliz. Mesleğimizde yeterli donanımlarımız mevcut. Siyaseti bire bir ihtiyacı olmayan kişilerin yapması lazım. ‘Siyaset esnafı’ tarzında olmamalı. Siyaseti bıraktığı anda gidecek yeri olmayan, kurumu olmayan, temsil kabiliyeti olmayan kişilerin sürekli siyasette kalması doğru değil. Seçilmeye muhtaç oluyorlar. Bir yerlere aday oluyorlar. Bunlar doğru değil. Siyaset, belli bir dönem yapılmalı. Gençlere bırakılmalı. Koltuklar kalıcı değildir” dedi.

SEÇİM ŞENLİK HAVASINDA GEÇTİ

Seçim süreci Trabzon özelinde sükûnet içerisinde, çok güzel ortamda geride kaldı. Aklı selim önde oldu. Şenlik ve bayram havasında seçim geçti.  2015 yılında CHP Trabzon teşkilatında il başkan yardımcısı olarak görev aldım. Seçimler o dönem gerçekten daha zordu. Saha çalışmaları daha zordu. İnsanların ön yargıları fazlaydı. Bu seçimde genel tavır ve tutumları oldukça memnun etti. İnsanlar gönülden dinlediler, takip ettiler, araştırdılar, sordular, soruşturdular.  Karmaşa, kaos, ağız dalaşı olmadı. Bu da beni mutlu etti. 

YEREL SEÇİM FARKLI

Yerel seçimlerde kişiler ön plana çıkıyor. Belirli çalışmalar, halka dokunuşlarla, stratejiler ile daha rahat temas ve propaganda imkanı oluyor. Genel siyasetten farklı oluyor. Kişisel tercih ve oy kullanmalar oluyor. 

ŞEHRİN HAVASI YAŞANMALI

Sürekli halkın içerisinde olan birisiyim. Tüm öğrenimim ve meslek hayatım Trabzon’da geçti. Babam Trabzon eski Tarım İl Müdürü Ali Çankaya. Köylere babamla çok ziyaretim oldu. Halkımız bu seçimle dışarıdan gelip, şehrin havasını yaşamamış, ‘Merhaba’sı olmamış, insanlara dokunmamış, kağıt üzerinde Trabzon’u bilip içerisinde nefes almamış insanlar şehrimize katkı sağlayamaz. Teknik konularda çok iyi olabilirler. Trabzon’da bilinenden çok bilinmeyen var. Bunları bilebilmek için kenti solumanız lazım. 

PLANLAMA YAPILMALI

Hüseyin Avni Aker stadyumu millet bahçesine döndü, Akyazı’da dolgu alanı üzerinde stadyum yapıldı. Hüseyin Avni Aker’e binler yürüyerek gidip, dönüyordu. Bir çok ağ bağlantısı ile yollar oluşmuştu. İnsanların stratejileri vardı. Maçtan sonra bir saat içinde trafik karmaşası çözülürdü. Akyazı herkesin araçla ulaşması gereken bir nokta. Akyazı’da maçtan sonra trafik karmaşası oluyor, saatlerce çözülemiyor. Şimdi o noktaya şehir hastanesi yapılıyor. Buranın alt yapısı ve planlaması yapıldı mı? Kağıt üzerinde bu planlar yazmaz. Bunları şehirde yaşayan birisi bilir. Bunları hem yerel hem global bilgileri bilen yöneticiler çözer.  Gençlerimiz sosyal medya bağımlılığı altında. Obezite tehlikesi var. Gençlerimizin spor alanlarına ihtiyacı var. 

GRUBUMUZ OLUŞTU

CHP olarak Akçaabat belediye meclisinde 3 üyemiz vardı. Grup temsiliyetimiz yoktu. 3 üyemizi 9 üyeye çıkardık. Artık Akçaabat’ta bir grubumuz var. Grubumuzu kurduğumuz için komisyonlara üye verdik. Onlardan aldığımız bilgilerle meclise gelen kararlar hakkında teknik bir muhasebemiz oluyor. Değerlendirmemiz daha etkin. 

Siyonist İsrail'in Olimpiyatlardan Men Edilmesi Çağrısı Siyonist İsrail'in Olimpiyatlardan Men Edilmesi Çağrısı

HALKIMIZ SORUNUNA ÇÖZÜM BEKLİYOR

Belediye meclisleri, siyaset yapma değil, hizmet yerleridir. Halkımız bizden, faaliyet, hizmet, sorunlarına çözüm bekliyor. Sorunlar da fazla. Bunlara çözüm oluşturmak için çalışıyoruz. Kamu kuruluşlarını yıpratmadan, olması gerekenleri, etkin ama yapıcı muhalefetle şekillendirmek istiyoruz. 

HALKA DOKUNULMALI

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde CHP olarak grubumuz var. 10 belediye meclis üyemiz, 2 belediye başkanımızla 12 kişiden oluşan grubumuz var. Çevre ve Sağlık Komisyonunda üyeyim. Belediyelerde artık imarı planlayan yapılardan çıkarmamız lazım. İmar ağırlıklı belediyecilikten, çözüm üreten, vizyon sunan, halka dokunan belediyeciliği yapmamız lazım. Daire başkanlarının hepsinin etkin hale gelmesi lazım. 

BELEDİYE YARDIMCI OLUYOR
Belediye meclislerinde gündem dahilinde, faaliyet raporları özeline açıklamalar yaptık. Eksikleri ortaya koyduk. Vatandaşımız bize ulaşıyor. Taleplerini iletiyor. Biz de belediye meclisinde gündeme getiriyoruz. Onlar da sağ olsunlar, ilgileniyorlar. Sorunun çözüme kavuşması için yardımcı oluyorlar. 


İKİLİ İLİŞKİYİ ÖNEMSİYORUM

İkili ilişkiler vardır. İnsanlara nasıl yaklaşırsanız onlarda o minvalde yaklaşır. Vatandaşımız bizim iyi niyetimizden şüphe etmiyor. Sorunları ikili ilişkilerle çözmek her zaman başarı getirir. Son belediye meclis toplantısında AK Parti grubu ile genel sekreteri ziyarete gittik. Akçaabat’ımızın sorunlarını konuştuk. Parti ayrımı yapmadık. 

SİYASETE YENİ YÜZLER GEREK

İnsanların ulaşabildiği, tanıdığı yeni yüzler. İnsanlarımızın umutlarını yitirdiği, ekonomik koşulların giderek ağırlaştığı bu ortamda, gençlerin, liyakatli bir şekilde çıkışı, CHP’yi Türkiye’de birinci parti yaptı. Birinci parti olmanın altında, genç, atılımcı, liyakatli, teknik, olaylara çok aşırı ve partizanca değil, halkla kucaklaşıp, bütünleşebilen, dünyayı bilen, olup bitenleri takip eden, analiz yapabilen, yön verebilen kişilere ihtiyaç var.  Halka dokunup, halkın içinde olmalı. Yolda yürürken, kaportacına, manavına, sigortacına rastlayacaksın. İyi ilişkiler kurduğunuz birisi ile temas edeceksiniz.

TALEPLERE KAYITSIZ KALMIYORUZ

Kent konseyimiz bilimsel çalışma yaptı. Halkımızın taleplerini ifade ettiler. En çok göze çarpan, ulaşım, işsizlik, alt yapı ön plana çıktı. Liyakatli şekilde sorunlara çözüm getirme irademiz var. İşsizlik sorunu ile alakalı sadece belediye bünyesinde değil, çeşitli kurum kuruluş veya özel sektörde halkımıza yardımcı olacağız. İşe alımlar, şeffaf, güvenilir olmalı. Halkımız hakkına razı.  Olması gereken yapıcı bir yaklaşım. Halkımız da kavgalardan, kalıplaşmış fikirlerden bıktı. Genç, yeni dinamik insanlar aradılar. Halkımızın iradesinin üzerinde durabilecek bir güç yok.
 
KAVŞAK KANAYAN YARA

Trafik konusunda Haçkalı Baba kavşağı kanayan yara. Burası teknik şekilde acilen çözülmeli. Bir gün kapanıyor. Bir gün açılıyor. Haçkalı Baba Hastanesi oraya sorun oldu. Şehir Hastanesi ile ilgili de endişelim. Maç olduğu günde trafik yoğunluğu oluşacak. Bu kavşağın artık çözüme kavuşması gerekiyor. Yomra’ya bir dalcık yapıldı. Oradaki trafik kaosunda bir pansuman oldu. Çözülmek istendikten sonra çözümü basit. Yüzde 100 yapılmaz olan işin yüzde 100 olur tarafı vardır. Yeter ki yapmak isteyin ve inisiyatif alın. Ortaya çıkıp, halkla düzgün şekilde paylaşın. 
TAKA/BİROL SANCAK

Editör: Birol Sancak