Karadeniz Bölgesi’nde fındık başta olmak üzere çeşitli tarım ürünlerinde zarara yol açan kahverengi kokarca ile mücadelede çalışmaları sürüyor. Fatsa ilçesi Sazcılar Mahallesi’nde düzenlenen program ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından üretimi yapılan sülünler, kahverengi kokarca ile biyolojik mücadele için doğaya salındı. Yapılan akademik çalışmalar ve araştırmalar doğrultusunda sülünlerin, kahverengi kokarca gibi çeşitli zararlı böceklerle beslendiği belirlendi. Samsun Gelemen ve İstanbul Polonezköy Sülün Üretme İstasyonlarında yetiştirilen 800 sülün; Fatsa, Perşembe ve Çamaş ilçelerine doğaya salındı.

‘KİMYASAL MÜCADELENİN YANI SIRA BİYOLOJİK MÜCADELE DE YAPIYORUZ’

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde 2 adet sülün üretme istasyonunun bulunduğunu belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar 11’inci Bölge Müdür Yardımcısı İlyas Koç, “Bugün, İstanbul’da 400 sülün doğaya salınırken, Ordu’da da 800 sülün doğaya salındı. Sülünlerin, kahverengi kokarcaya olan etkisi bilimsel araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur. Bu nedenle biz de vatandaşların gördüğü bu zarara karşı destek olmak amacıyla sülünleri doğaya salıyoruz. Çalışma başarılı olursa, kimyasal mücadelenin yanı sıra biyolojik mücadele de yapmış olacağız. Çalışmaların başarılı olması halinde bölgede yaymayı düşünüyoruz. Sülünlerin korunması adına vatandaşlarımızın da duyarlı olmasını temenni ediyoruz. Zararlıların yoğun olarak görüldüğü bölgelerde doğaya bırakılan sülünlerin, kimyasal kullanımına gerek kalmadan çevre dostu bir çözüm sunması hedefleniyorö dedi.

Orta Doğu Kültür ve Turizm Zirvesi'nde horon oynarak eğlendiler
Orta Doğu Kültür ve Turizm Zirvesi'nde horon oynarak eğlendiler
İçeriği Görüntüle

Öte yandan, programa Fatsa Kaymakamı Avni Kula ile Doğa Koruma ve Milli Parklar 11’inci Bölge Müdürlüğü görevlileri de katıldı. (DHA)

Kaynak: DHA