Milyonlarca özel sektör çalışanını ilgilendiren zam haberleri gelmeye başladı. Özellikle asgari ücretten daha yüksek maaş alan çalışanları kapsayan bu zam oranları, sektörlere göre farklılık arz ediyor. Detaylar şu şekilde:

Asgari ücret zammının beklendiği gibi yüksek olması beklenirken, özel sektörde de birçok şirket zam oranlarını açıklamaya başladı. Genel olarak yüzde 50'lik bir artış öngörülürken, bazı şirketler asgari ücret artışını beklemeden zam oranlarını açıkladı. Özel sektörde zam oranları, asgari ücret zammına paralel olarak ilerliyor.

Bu kapsamda yapılan bir araştırmaya göre, yüzde 59'u yılda bir kez, yüzde 33'ü iki kez ve yüzde 8'i üç veya daha fazla zam yapmayı hedefliyor. Türkiye'den farklı sektörlerden firmaların katılımıyla gerçekleşen araştırmanın sonuçlarına göre, 2023'te en fazla ücret artışı görülen sektörler şu şekilde sıralandı: Yüzde 115 ile lojistik, yüzde 114 ile perakende ve yüzde 108 ile enerji.

Özellikle bu sektörlerde çalışanlar, yüksek zam oranları ile maaşlarında önemli bir artış bekleyebilirler. Özel sektördeki bu zam hamlesi, çalışanların maddi beklentilerini karşılamada olumlu bir etki yaratacak gibi görünüyor.


TAKA/HABER MERKEZİ

Editör: Doğukan ÖZKURT