Kahverengi Kokarca: Büyük Bir Tehdit
2017 yılında Türkiye’de ilk kez görülen kahverengi kokarca, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde fındık üreticileri için büyük bir tehdit haline geldi. Tuncer, bu böceğin dünya genelinde en tehlikeli istilacı türlerden biri olduğunu ve 300’den fazla bitkiye zarar verdiğini belirtti. Karadeniz’in fındık tarımı açısından bu zararlıdan en çok etkilenen bölge olduğunu dile getiren Tuncer, fındık başta olmak üzere birçok tarımsal ürünün risk altında olduğunu söyledi.

Kimyasal ve Biyolojik Mücadele Şart
Prof. Dr. Tuncer, "Samuray arıcığı" adı verilen bir biyolojik mücadele yöntemiyle uzun vadede kahverengi kokarcanın popülasyonunun kontrol altına alınmasının hedeflendiğini ancak bu mücadelenin sonuç vermesinin 10 yılı bulabileceğini belirtti. Kısa vadede ise özellikle fındık üretiminde, haziran ayından hasat dönemine kadar kimyasal mücadele yapılması gerektiğini söyledi.

Samsun’da 120 milyon liralık dere ıslahı yatırımı Samsun’da 120 milyon liralık dere ıslahı yatırımı

Üreticiler Panik Halinde
Tuncer, fındık üreticileri arasında artan zararlı popülasyonu nedeniyle bir panik durumu gözlemlediğini dile getirdi. Bu yıl yaşanan yüksek zararın, gelecek yıllarda daha fazla artabileceğini ve buna yönelik analizlerin yapılmasının şart olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA