Çarşıbaşı Belediye Başkanı Coşkun Yılmaz İle İlçeyi Ve Projeleri Konuştuk
 
Coşkun Yılmaz. 2009 seçimlerinde kamuoyu baskısıyla birlikte son dakikada AK Partiden aday adaylığını açıkladı. İlçe halkından büyük bir teveccüh gördü ve beledi başkanı seçildi. Öncelikleri planladı, yol haritasını çizdi. Önemli projelere imza atınca 2014 yılında tekrar belediye başkanı seçildi. Şimdi hayali olan projeler makamındaki masasının üzerinde. Başkan Coşkun Yılmaz ile ilçede neler yapıldığını ve neler yapılacağını konuştuk.

İşte o röportaj:
 
TAKA: 2009 yılında aday adayı oldunuz ve başkan seçildiniz. Çarşıbaşı’nda 2009 sonrasında neler yaptınız?
 
Son Dakikada Aday Adayı
 
COŞKUN YILMAZ: 2009’da yerel seçim süreci başladı. Esasında böyle bir başkanlık niyetimiz yokken kamuoyunda bizim ismimiz öne çıktı. Son gün saat beş buçukta, son dakikada aday adayı olan bir kişiyim. Şartlar böyle gelişti. Birkaç tane aday adayı arkadaşımız vardı bizim üzerimizde de bu baskı oluştu. Mevcut yönetimin burada değişmesi gerekiyordu. Öyle bir beklenti vardı ama ondan önce bir türlü olmamıştı. Aday adaylığı sonrasında haliyle seçim başladı. Teşkilatımızla beraber uyumlu çalışarak seçimi aldık. Sağolsun Çarşıbaşı halkı bize destek oldu. Her ne kadar ilçemizin köyünde doğmuşsak yıllardır merkezde ticaret yaptık. Belediye Başkanlığından önce yine sivil toplum kuruluşlarında aktif görev aldım. En son belediye başkanı olduğumuz dönem Esnaf Odası başkanıydım, hem de Esnaf Kefalet Kooperatif Başkanıydım, onları da birlikte yürütüyorduk. Kamuoyunda öyle bir çevremiz oluşmuştu.  Partimizle birlikte seçime girdik seçimi aldık. Geldik bismillah diyerek göreve başladık.
 
Neler Yapabiliriz?
 
TAKA: Pek iç açıcı tablo yok mu idi?
 
COŞKUN YILMAZ: Vakfıkebir ve Akçaabat arasına sıkışmış açılamamış kabuğundan çıkamamış bir ilçe. Önce belediyenin içerinde ki ince operasyonlarla işe başladık. Borç batağında olan bir belediyeydi. Haliyle önce mali durumu ele aldık. Personel durumunu ele aldık. Yavaş, yavaş işini rayına oturtmaya başladık. O dönem aslında güzel çalışmalar yaptık. Büyük Liman yöresindeki diğer başkan arkadaşlarımızla bölge adına bir şey yapmanın gayreti içerisinde olduk ama yine özümüzde ilçemiz adına neler yapabiliriz kaygısı hep taşıdık ve acil olarak çözmemiz gereken neler dedik. Onları ele aldık. Zaten az çok sorunları biliyorduk.
 
TAKA: İlçede ilk önünüze aldığınız ve çalıştığınız konu neydi?
 
Su İçin Ankara’da Yatıp Kalktık
 
COŞKUN YILMAZ: İşte önce sağlıklı bir suya karışalım dedik. Yıllar önce konuşulan ama yapılmayan bir su projemiz vardı. Büyük Liman içme suyu projesi adı altında Vakfıkebir’den Eynesil’e kadar Beşikdüzü, Çarşıbaşı ilçelerini kapsayan bir su projesinin hayata geçirilmesi için mücadele vermeye başladık. İlk dokunduğumuz konu buydu. Belki bu beş yıl süresince bu işi konuştuk. O süreçte Ankara’ya beş belediye başkanı olarak müthiş gidiş gelişler yaptık.  Ankara’ya gittiğimiz seyahatlerde bu su işini konuştuk. Mecliste Milletvekillerimizle İlbank’ta ki yetkilerle ve genel müdürümüzle, zamanın Bakanı Faruk Bey ile Rahmetli Milletvekilimiz Mustafa Cumhur Bey ile. Onun katkısı çok Allah Razı olsun. Her işte olduğu gibi bu işte de müthiş katkısı oldu bize. İçme suyu konusunda çok gayret sarf ettik ve içme suyu belki üç beş yılsonunda biz ilçede olduğu gibi diğer ilçelerde de artmış oldu ama Büyükşehir’e geçti. İçme suyu şuan Büyükşehir’e devredilmiş vaziyette. Büyükşehir oldu su TİSKİ’ye geçti. O zaman hatta Orhan abi o kadar uğraştık, bu zahmetin karşılığında su birkaç ay su parlarından biz istifade edelim de demiştik. İçme suları şuan tamamıyla TİSKİ’de. İlçemizin su ihtiyacı da bu şekilde giderilmiş oldu. İilk dokunduğumuz işlerden birisi buydu.
 
Sahilde 15 Dönümde Düzenleme
 
TAKA: Sahil canlanıyor, alt yapı çalışmalarını özetlermisiniz?
 
COŞKUN YILMAZ: Sahilde 15 dönümlük bir alanda çevre düzenlemesi yaptık. O da ilçemize bir ivme kazandırdı. Çok güzel bir sahil parkı oldu. On numara keyifle oturduğumuz bir park haline geldi. Yine Belediyenin önüne bir çeki düzen verdik. Meydan parkı oldu. Çok şık yani şuan da küçük bir alan gibi dursa da yani ilçemizin müthiş bir eksiğini gidermiş oldu. Yazın cıvıl cıvıl park haline dönüştü.
 
Ana Caddemizi Düzene Soktuk
 
Yine ana caddemizin taş döşeme işini yaptık. O da son dönemlerde bölgede yapılan en iyi işlerden birisidir. Cadde ye de müthiş bir görüntü kattı. Orada eski Bakanımız Erdoğan Bayraktar’ın da büyük katkısı olmuştur bize. Ana caddemizde güzelliğe kavuşmuş oldu.
 
Tüm Derelerin Islahını Yaptırdık
 
Yine o dönem ana dere ıslahımız vardı. Onu yaptık belli bir kısmını ondan sonra yeni bir ihale yaparak ikinci etap hale devam ediyor. Bu yıl yine yan derelerde ıslah çalışmaları yaptırdık onların da ihaleleri devam ediyor. Çarşıbaşı’nın şuan da tüm derelerinin ıslahını yaptırmış olduk. DSİ’nin çalışması ama bizim belediyenin uğraşmaları sonucu ilçeye kazandırılmış bir yatırım. Hala devam ediyorlar.
 
Anadolu Lisesini Kurduk
 
Onun haricinde yine o dönem sahilde çok uğraş verdiğimiz bir tane Anadolu Lisesi yaptırdık. Orada yine Bakanımız Erdoğan Bayraktar’ın müthiş katkısı olmuştu. O zaman onu TOKİ’ye yaptırdık. Hatta yer bulmakta zorlanıyorduk. 1 dönüm kadar bir eski mezarlık vardı onu bile oradan taşıdık. Sonuçta çok güzel bir ilçe olmuş oldu.
 
Beton Ve Asfaltı Ele Aldık
 
Yine o dönem altı tane merkez mahallede çok ciddi asfalt çalışması yapmıştık. Yani hiçbir mahallemizin beton ve asfalt ile tanışması o dönem büyük bir ihtiyacı gidermiş olduk mahallerimizde beton asfalt altı mahallede asgariye indi. Yani yapılmayan çok az yer kaldı. Onun haricinde TOKİ ile küçük bir sanayi sitesi yapma arzumuz vardı ama yer yoktu bir kamulaştırmaya başladık. Bir sanayi sitesi alanı için 15 dönümlük bir alan kamulaştırmaya başladık ama mahkeme onu bu derken süreç uzadı. Hala bir kısım yerde daha kamulaştırması bitmek üzere ama beş yıldır devam eden bir çalışma. O da bittikten sonra küçük sanayi sitesi temel atacağız. Bu işin uzaması tamamıyla mahkeme koşullarından kaynaklandı.
 
TAKA: 2014 yılında Trabzon büyükşehir olarak seçime girdi. Bu seçimde de Çarşıbaşı’na aday olduğunuz ve başkan seçildiniz. Bu süreçte neler yaşandı. Büyükşehir avantaj mıdır?
 
Büyükşehire Geçiş
 
COŞKUN YILMAZ: Trabzon Büyükşehir olmalı mıydı, olmamalı mıydı? O dönem çok iyi hatırlıyorum işte Arsin- Mersin konuşuluyordu, bütünü konuşuluyordu, merkez odaklı bir şeyler konuşuluyordu ama iyi olacak diye biz Trabzon’un geneli olsun diye hep bir uğraş içerisindeydik. Esasında böyle oldu. Bugün belki bu iş kamuoyunda zaman zaman tartışılıyor ama o zaman olsun diye hepimizin gayreti vardı. Geçiş döneminde çok sancı çekeceğimizi biliyorduk. Çektik mi çektik tabi. 2014 yılında seçimler oldu. Özel idareler kapatıldı. Bir anda altı mahalle ikin on yedi mahalle daha katıldı. Katılan yerlerin coğrafi şartları zordu, mevcut mahallelerden daha zordu. Çalışma alanları arttı. Yol ağlarımız müthiş genişledi. Bir anda özel idare kapanıp Büyükşehir’in oturma süreci geçine kadar çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Hemen Büyükşehir’in müdahale edebilmesi söz konusu olmadı tabi. Yapılanması baya zaman aldı. 2014 yılı biraz sancılı geçti. 2015 yılı biraz daha oturdu bu yıl daha iyi. Her yıl üzerine koyulan bir performans var aslında. Ama bu dönem de ilçe belediyeleri olarak çok sıkıntı çektik. Ama gittikçe önü açılan hizmetin arttığını hem vatandaş görüyor hem de biz görüyoruz. Geçen sene belki Büyükşehir ilçelere birkaç kilometre betonlama yapmışsa bu yıl katlanarak arttı. İşte Trabzon Büyükşehir il geneline yaklaşık yüz milyon beton ve asfalt dökmüşse biz de beş milyonu aşağı yukarı ilçemize kattık. Sağolsun Orhan Başkanımız bu konuda bize yardımcı oldu. Belki payımıza düşenin biraz daha üzerinde verdi ama haliyle on yedi yeni mahallenin eksiği bittimi bitmedi. Ama önümüzde ki yıllarda bitecek tabi. Bizde kendi bünyemizde yine ufak tefek beton ve asfalt çalışmaları yaptık. Bizde bir şeyler kattık üzerine. Bunlar artarak devam edecek.
 
İmamhatip Lisesi Tam Gaz Gidiyor
 
Bir tane daha imam hatip lisemiz yapılıyor. Bir bağışçımız yerini aldı. Bizde Bakanlık kanalıyla önümüzde ki eğitim öğretim dönemine yetişecek şekle getireceğiz onu inşallah.
 
En Büyük Hayalim!
 
Yine en büyük hayalimiz ilçede aslında bir kentsel dönüşüm olsun diye düşünüyoruz. Bununla ilgili birkaç yıl önce Bakanlar Kurulundan karar çıkarmıştık. Ama seçimler o bu derken biraz işi uzattık. Ama şuan da ilçede merkez odaklı bir dönüşüp ve şuan da projesi yapılan bir çalışma içerisindeyiz. Öyle bir süreçten geçiyoruz. Çok arzu ediyoruz vatandaş da bu konu da destek oluyor. Bunu başarmak için uğraşacağız. Yeni bir ilçe gibi… 95 dönümlük alanı yenileyeceğiz. Şuan hayalini kuruyoruz.
 
TAKA: Kentsel dönüşümde bir kaynak sorunu ve yavaşlama gözüküyor.
 
TOKİ Bu Bölgeye Sıcak Bakacaktır
 
COŞKUN YILMAZ: TOKİ ile ön görüşmelerimiz oldu. Bizim henüz kaynak talebimiz olmadı henüz o aşamaya işi getiremedik ama bizim burada yaptığımız çalışmaların neticesinde işin çok zor olmayacağı kendisini amorti edebilecek olan bir pozisyondayız. Yani bu konuda TOKİ’nin de sıcak bakacağı bir bölge burası. Onun için bir sıkıntı olmayacağı kanaatindeyiz. Kaynak olarak ön görüşmeleri de yaptık. Bir sorun yaşamayacağız umarım.
 
Sahilin İkinci Aşaması
 
En önemli eksikliklerimizden biri de sahil. Esasında baktığımız zaman vatandaşımızın çok arzu ettiği ama belki ikinci döneme geldik ama yapamadığımız bir sahil görüntüsü var. Evet ikinci aşama ama büyük bir alan. Ama geçen dönem burada mevcut görülen 30 dönümlük çalışılmamış bir alan var. Bir imar planı, dolgu planı yok. Bu planla ilgili çok mücadeleler verdik. Ve beş yıl da ancak bitirebildik onu. Dolgu imar planını bitirdik. Şimdi tahkimat çalışmasına başladık şuan bir çalışmamız devam ediyor. Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun desteği ile yaptırıyoruz.
 
Limanımızda Rıhtım Yapıyoruz
Yine sahil bitimimiz de bir limanımız var DLA Genel Müdürlüğünden 8 milyon para çıkardık oraya şuan da orada da çalışma devam ediyor. Rıhtım yapıyoruz Güzelliğe kavuşacak. İlçemiz balıkçılık merkezli bir ilçe. İki tane limanımız var. Ama rıhtımımız yoktu merkez liman da oraya şuan güzel bir rıhtım yapılıyor.  Sağolsun Sayın Bakanımızın Süleyman Soylu beyin destekleri oldu. Orada tamamlanınca liman da güzel bir şekle kavuşacak.
 
Özlemimiz Üniversite
 
TAKA: Gençler sizden en çok ne istiyor?
 
COŞKUN YILMAZ: Gençler şuan iş istiyor. İşin doğrusu bu. Ama onun haricinde bir beklenti yüksekokul ya da fakülte. Üniversite ile ilgili de şuan Trabzon’da ikinci üniversite konuşuluyor. Merkez Akçaabat olmakla birlikte batıya açılan Çarşıbaşı, Vakfıkebir, Beşikdüzü düşünülüyo. Bu konuda bizim beklentimiz büyük. Şuan da hazırlığımızı yapıyoruz. Kurduğumuz bir dernek var o dernekle beraber arsa çalışmalarını yürütüyoruz. Birkaç tane alternatif yerimiz var. Ama henüz tarafımıza almış değiliz. Ama bir alt yapı çalışmamız var. Onu gençlerde istiyor herkes de istiyor. En büyük özlemlerimizden biri bu.
 
Çarşıbaşı Futbolcu İlçesidir!
 
TAKA: İlçe içerisinde spor yapılabilecek salonlar var mı? Spor imkânları var mı belediye olarak bununla ilgili çalışmanız var mı?
 
COŞKUN YILMAZ: İlçede kapalı spor salonumuz var. Kapalı spor salonun da belediyenin karate takımı vardı. Birçok karateci orada yetişti. Şuan zaman zaman devam ediyor. Belki çok farklı branşlarda aktivasyon yok ama kapalı spor salonunda Voleybol, Basketbol, hentbol gibi sporlarımız için zaman idman yapan sporcularımız var. Futbol sahamız var. Futbolcu ilçeyiz aynı zaman da. Çok önemli futbolcu yetiştiren bir ilçeyiz.
 
TAKA: Balık kokusu şikayetleri vardı. Bu sorunu çözüme kavuşturabildiniz mi?
 
COŞKUN YILMAZ: İlçe balıkla anılan bir ilçe. Şoklama tesislerimiz var. Balık unu ve yağı üreten fabrikalarımız var. Balık kokusu tabi zaman zaman çok konuşuldu. Çok gündeme geldi. Biz kokunun giderilmesi yönünde fabrikatör arkadaşlarımıza uyarılarda bulunduk. Bir kısım önlemler alındı ama bu koku tam anlamıyla gitmiş değil. Şuan yine balık sezonu. İlçemizde muhtemelen biraz kalınca bir koku hissedeceksinizdir. Ama sağolsun vatandaşımız az kokuya tahammül ediyor. Koku çok olunca biraz sıkıntı çekmiyor değiliz. Ama bunlar hem ilçe hem lüke ekonomisine müthiş katkı sağlayan şeyler. Fabrikatör arkadaşlarımız son teknolojiyi kullandı. Ama tam anlamıyla gitmiş değil, yani sıfırlanamıyor.
 
İlçemizde Sıkıntı Yok
 
TAKA: Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, imar konusunda ilçelere yönelik uyarılarda bulunuyor. Sizin ilçenizde imar ne durumda?
 
COŞKUN YILMAZ: İnşaat sektörü ilçemizde maalesef biraz durgun. Yani göç olayı var engelleme şansımızda yok. Ama ben bir Akçaabat gibi Yomra gibi öyle çok sorun yaşamıyoruz Büyükşehir ile… Çünkü inşaat sektörü durgun bizde yüksek katta baktığımız zaman çok yok yani. Ama merkezde ki yeni yapılanma ile onu tartışacağız bakalım kaç kat olacak, nasıl olacak…
 
Huzurlu Bir İlçe
 
TAKA: Çarşıbaşı ilçesinin huzuru nasıl?
 
COŞKUN YILMAZ: Asayiş yönünden huzurlu bir ilçeyiz. Sorun yok. Muhakkak ufak tefek olaylar oluyor. Çok huzurlu bir ilçeyiz. Vatandaşımız gece istediği saatte sokağa çıkar gezer sorun yaşamaz. Olumsuz alışkanlık konusunda son dönemler de ortaya çıkan sorunlar konuşuluyor. Biz de asayiş toplantılarında bunları tartışıyoruz. Baktığımız zaman bölgeye göre daha az tabiî ki de. Yani inşallah Allah artırmaz diyelim. Gençlerimizle biz de bireysel olarak ilgileniyoruz, oturuyoruz, konuşuyoruz. Kötü alışkanlıklar olmasın diye çırpınıyoruz. Maalesef ülkemizde  böyle sancılar var. Az da olsa etkilenmiyor değiliz.
 
HAKAN ŞENER