Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz’ın İsteği Üzerine Trabzon’a Otel Kurdu. Yeni Yatırımlar Düşünüyordu. Ama Yapılan Haksızlık Canına Tak Etti. Şimdi İse “Çok Sevdiğim Şehrimi Terk Etme Noktasına Geldim” Diyor…
 
Rasim Güntekin.. 1969 yılında Ankara’ya gitti. Fabrika kurdu çocuklarını okuttu. Dönemin meclis başkanı Necmettin Karaduman onu siyasete çekti ve o dönem Mesut Yılmaz’ı başbakan yaptılar. Zorlu Otel’in açılış töreninde Mesut Yılmaz’ın, “Rasim sen Trabzon’a ne yapacaksın?” talebi üzerine Funda Otel’i kurma kararını verdi. 6 sene boyunca ODTÜ mezunu oğlu ile çalışarak oteli kurdu. Ama bugün yatırımlarını durdurma noktasına geldi. İşte Rasim Güntekin’in hayatı ve yaşadıkları:
 
RASİM GÜNTEKİN: Trabzon’dan 1969 senesinde İstanbul gitmek için şehirden çıktım. Fakat daha sonra Ankara’da bir iş için ihaleye girdim ve Ankara’ya gittim. Oradaki işi başarıyla bitirdim. Daha sonra çocuklarımı okutabilmek için Ankara’yı iskan seçtim. Ankara’da iş yerimi kurdum, fabrikamı kurdum, çocuklarımın hepsini okuttum. Ve işime devam başarılı şekilde devam ediyordum. O dönem Meclis Başkanı Necmettin Karaduman beni aradı. Bana, ‘Rahmi acele meclise gel’ dedi. Şu anda hasta yatağında yatıyor Allah acil şifalarını versin. Tabi ben emrin olur başkanım dedim ve meclise gittim.

Mecliste bana, “Başbakan Yıldırım Akbulut’un bize gerekli cevabı verme şansı yok. Beraber ilerleyerek ülkeye faydalı olabilme durumumuz yok” dedi. Ben kendisine “Sayın başkanım ne yapayım” dedim. Dedi ki “sen partiye gireceksin.” Ben nasıl partiye gireceğim dedim. Seçilip üst kurula kadar geleceksin ve devirelim dedi. Peki, kimi başbakan olarak düşünüyorsunuz dedim. Dedi ki “aktif, faal Karadenizli Mesut Yılmaz’ı düşünüyorum.” Bende kendisine, “Mesut Yılmaz’ı tanımıyorum. Çok çektik biz Rizelilerden Trabzonlu olarak” dedi.
 
Mesut Yılmaz İle Bir Saat Başbaşa Görüştük
 
Sonra telefon etti ve Mesut Yılmaz geldi. Makamında Mesut Yılmaz ile bizi bir saat baş başa bıraktı. Bir saat içinde ben Mesut Yılmaz’ı sorguladım. Aldığım cevaplar beni tatmin etti. Pekâlâ, ben ne yapacağım dedim. O dönem çalışmalarımızı sürdürdük. En nihayete kadar üst kurula kadar geldik. Genel Kurul oldu. Akbulut’u devirdik. Mesut Yılmaz’ı başbakan yaptık. Yılmaz’ın başbakan olmasında Necmettin Karaduman’ın büyük rolü vardır.
 
Zorlu Oteli’nde Emeği Çok
 
Uzatmayalım o dönem Mesut Yılmaz Başbakan oldu Zorlu Otel’in açılışında onun emeği vardır. 6 sene Zorlu Otel’i belediye uğraştı yapamadı. 6 sene Özel İdare uğraştı yapamadı. Nihayetinde Trabzonlu bir iş adamı ben burayı yaparım dedi. 2 sene bekledi o da yapmadı. Mesut Yılmaz Trabzon’a geldiği zaman yatacağı otel yok. Kalktı Ahmet Nazif Zorlu’ya gitti ve Allah razı olsun 2 yıl da Zorlu Oteli bitirdi.
 
Mesut Yılmaz’ın Özel Uçağıyla Trabzon’a Geldik
 
Açılışını Mesut Yılmaz kendi uçağıyla gelerek yaptı. Hatta Trabzon’a gelirken havalimanından bana telefon açtı Rahmi Trabzon’a gidiyorum gelir misin dedi. Emrim olur Başbakanım dedim siz beni çağırırsınız da ben gelmez miyim dedim. Hemen alana gel dedi. Uçak çalışıyor bizi bekliyor. Gazeteciler de orada. Bizi aldı Trabzon’a getirdi. Zorlu Otel’e şahane bir açılış gerçekleştirmiş oldu.
 
Halkın Önünde Söz Vermemi İstedi
 
Cadde kesilmiş ana baba günü. Kendisi dışarıda beni çağırdı. Volkan Canalioğlu’da o zaman Turizm müdürüydü. Dönemin Turizm Bakanı çağırdı beni halkın içersinde bana, “Rahmi Trabzon’a ne yapacaksın?” diye sordu. Sayın Başbakanım bir şeyler düşünüyorum dedim. Yerim var bende bir otel yaparım dedim. O zaman tamam yap bakalım dedi. Bizde gittik belediye başkanı Asım Aykan’dı. Ankara’ya dönmek istiyordum ve pek yapma isteğim de yoktu. Benim fikirlerime ters olduklarını düşünerek dedim ki zaten izin vermez Asım bey bir yanına gideyim, çıkış durumu alırım. Kalktım belediye başkanına çıktım. Asım Aykan’a dedim ki sayın başkan sizinle bir şey konuşmak istiyorum, Ankara’dan geliyorum. Otel yapmak istiyorum. Düşüncelerim bunlar” dedim. Bana otele tersim olmaz demesini bekliyorum. Ama kendisi ne demek dedi pazartesi günü geleceksin dedi. Baktım ki bana oteli kurduracaklar. O zamanın Valisine çıktım. Dedim belki oradan bir yok cevabı alırım da kurtarırım dönerim Ankara’ya. Valiye anlattım hemen sıcak baktı. Benden ne istiyorsun dedi. Sami misin dedi samimiyim dedim. Devleti istiyorum dedim. Kalktı beni kucakladı. Devlet arkanda yürü dedi. Buradan da hayır cevabı çıkmadı. Bu şevk ile Trabzon’a 1998 yılında bu eseri yaptık.
 
O Dönem Zorlu Ve Biz Vardık
 
RASİM GÜNTEKİN: Çocuğum ile fabrikam ile 6 yılda burayı yaptık. Hepsi el sanatımdır. Fabrikam ve ODTÜ mezunu olan oğlum onunla beraber 6 sene şurada bu oteli meydana getirdik. O zaman bir Zorlu birde biz vardık. Usta’da şöyle böyle bir oteldi. Şimdi örnek olduk herkes bana acırken 50’ye yakın yıldızlı otel çıktı meydana. Ben bundan çok mutluyum çünkü öncülük yaptım.
 
30 Dakika İçin 5 Bin Lira Ceza Kestiler
 
RASİM GÜNTEKİN: Yıllar böyle geldi geçti. Ülkemiz için memleketimiz için çalıştık uğraştık. Ama geldiğimiz noktada artık bırakma noktasına geldim. Neden diyeceksiniz. Emniyet ekiplerine bir kimliği yarım saat geç bildirdim diye bana beş bin lira ceza kestiler. Uyarmadan anında cezayı kestiler. Bu ceza benim onuruma dokunuyor. Son dönemde çokça türeyen günlük kiralık evler ve apartları gören yok. Vergimizi veriyoruz ama bizi yıldırmak için ellerinden geleni yapıyorlar.
 
Emlak Diyip 30 Bin Lira Ödettiler
 
RASİM GÜNTEKİN:
Aynı şekilde yok sen burayı 10 sene evvelden yaptın diyerek 30 bin lira ceza kestiler. Emlak vergisini bildiren sizlersiniz ben niye ceza alıyorum dedim anlatamadım. Yatırımcıyı burada ürkütüyorlar. İnanın 83 yaşındayım. Hamsiköy’de Karayolları bakım evi benimdir. Oraya 5 yıldız bir otel düşünüyordum ama bu şekilde üzerime gelindiği için Trabzon’uma artık veda etmeyi düşünüyorum. Çok sevdiğim Trabzon’umu terk ederek Ankara’ya gideceğim. Devlet bize sahip çıkmıyor. Geçtiğimiz günlerde Trabzon Havalimanı uçuşa kapandı. İnanın rötarlardan bir tane müşteri bize göndermediler. Herkes yandaşına destek veriyor. Yani kısaca gözüm gibi sevdiğim Trabzon’uma veda edeceğim.
 
HAKAN ŞENER