Plato Vakfı Başkanı ve Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Tolga Yazıcı, Taka Gazetesi Genel Müdür Yardımcısı Zihni Ağırman’ın sorularını cevapladı.

Plato Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Plato Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti Başkanı Çaykaralı hemşehrimiz Dr. Tolga Yazıcı Taka Gazetesini ziyaret ederek önemli açıklamalarda bulundu. Dünyada 48 ülkede iş yapan ve özellikle Rusya’da yaptığı gayrimenkul çalışmalarıyla dikkatleri üzerine çeken Dr. Tolga Yazıcı, resim öğretmeni bir babanın çocuğu. Babası Sedat Yazıcı’nın sanata ve sanatçıya verdiği desteği miras bilip eğitim alanında müthiş hamleler yapıyor.


Genç yaşında olmasına rağmen, bilgi birikimi ve donanımıyla bugüne kadar üç kitap yazan ve iyi bir akademisyen olan Dr. Tolga Yazıcı’nın dünya görüşü sıra dışı. Eğitime dolayısıyla insana yapılan yatırım en iyi yatırım anlayışıyla yola çıkan Dr. Tolga Yazıcı bir süre önce eğitim ve öğretimin hizmetine sunduğu Plato Meslek Yüksekokulu’nu üniversiteye dönüştürüyor. YÖK tarafındanonaylanan ve TBMM’de onay aşamasında bulunan İstanbul’da Ayvansaray Vakıf Üniversitesi’niönümüzdeki yıl öğretime açmayı hedefliyor. Eğitime ayırdığı 300 milyon liralık bütçeyle son aşamayagetirilen Ayvansaray Vakıf Üniversitesi’nin altyapısını oluşturacak Plato Meslek Yüksekokulu’nda 5 bin500 öğrenci öğrenim görüyor. 4 bin de mezun verdi.

İletişim ve işletme alanı ile matbaa üzerinde çalışmalar yapan Dr. Tolga Yazıcı, Türkiye’de eğitimalanında bir farkındalık yatarak yeni nesiller yetiştireceklerini kaydetti. Yazıcı, Plato MeslekYüksekokulunun Ayvansaray Üniversitesi olarak ülkeye hizmet edeceğini ifade ederek “Bizi buna itenmemlekete meselesi. 2023 hedefleri, 2071 hedeflerini değerlendirdiğimizde açıkça görülmektedir kibiz eğitime yatırım yapmalıyız.

Yazıcı “Üniversitemiz kurulduğunda hali hazırdaki Meslek Yüksekokulu bünyesine katılacaktır. Bizimmükemmeliyet merkezimiz sanat. Sanat bizim gücümüz, çekirdeğimiz. Sanat olmadan, estetikolmadan toplum güzel olmaz. Üç fakültemiz olacak İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi,Mühendislik Fakültesi, Sanat, Tasarım, Mimarlık Fakültesi bir tane Uygulamalı Bilimler Meslek YüksekOkulumuz, İki Tane Enstitümüz Ve Plato Meslek Yüksekokulumuz.”


Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini de ifade eden Dr. Tolga Yazıcı, siyaseti düşünmediğini belirtti.

Kurulacak olan İstanbul Ayvansaray Vakıf Üniversitesi’nin Mütevelli heyeti başkanı Yazıcı, son siyasisüreci değerlendirirken Türk Milletinin önünde hiçbir gücün duramayacağını ve
özellikle hemşerisi olmaktan gurur duyduğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu da bu süreçte dik duruşundan dolayı kutladığını söyledi.

Çizdiğimiz Yolda İlerliyoruz

TAKA: Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Dr. Tolga YAZICI: Ben Trabzon’un Çaykara İlçesinin eski adı Hopşera Soğanlı Köyü’nden Sedat Yazıcı’nın oğluyum. Ahmet Paşa Yazıcı’nın torunuyum. Babam öğretmen okulu resim öğretmenliği mezunu.


Daha sonra iş adamı oldu. Köyden çıkıyorsunuz, okuyorsunuz ve sermaye kazanıyorsunuz. Sonraülkenin gelişmesi ve büyümesi için harcıyorsunuz. Ben İstanbul Bakırköy’de büyüdüm ve yurt dışındaokudum. Marmara Üniversitesi Matbaacılık Bölümünü bitirdim. Bir yanda da babamın matbaalarındaçalıştım. Daha sonra Amerika’ya gittim. Amerika’da okudum. Ardından Viyana’ya geçtim ve Websterüniversitesi Viyana Kampüsü’nde okuyarak işletme bölümünden mezun oldum. Daha sonra KoçÜniversitesi’nde mastır eğitimi yaptım. Bir yandan eğitimimi sürdürüyorken bir yandan da işhayatına atıldım. Eğitimimi daha da geliştirmek için doktora yapma ihtiyacı hissettim. Orada daseçeneklerimiz vardı nerede yapalım diye. Tekrar işletme ve yönetim konusunda mı gidelim? İlahiyatkonusunda mı gidelim derken çok güncel ve kavrayıcı olduğu için İletişim Fakültesinde iletişimokuyayım dedim. Orada doktoramı yaptım ve çalışmalarım hala devam ediyor.
Ailemiz ambalaj sektöründe faaliyet gösteriyor. Ben şu an kendi çizdiğim ve iyi çalıştığına inandığım eğitim alanındakiyolda ilerlemek istiyorum. Maltepe Üniversitesi’nde derslere gidiyorum. Ama vaktimi daha çokakademisyenlik değil akademik yöneticilik alıyor.

Babam Çok İstedi

Geçmişte Rusya’da iş yapıyordum. Büyük araziler alıp oralarda endüstriyel gayrimenkul geliştiriyorduk. Bu esnada güzel sanatlar odaklı üniversite kurmak için bizim bir vakfımız vardı. Babam bu vakfı güzel sanatlar eğitimine odaklı bir üniversiteye çevirmeyi çok istedi.


Bende o sıralar Türkiye’ye gidip geliyordum. Bizim bütün aile sanatkâr, çizer. Bunu yapmak istiyorlardı. Bir anda işin başında buldum kendimi. Bunu Balat’ta yapalım dedik ve bir vakıf kurduk. Hali hazırda İstanbul Balat’ta merkez kampüsü olan Plato Meslek Yüksekokulu diye bir okulumuz varve ben onun başkanlığını yapıyorum.

Plato Vakfı’nı 30 Öğrencisi İle Aldım

Plato Vakfını sadece 30 öğrencisi bulunan bir Meslek Yüksekokulu olarak 2009 yılında devraldım. Ben devraldıktan sonra bu vakfa bütün kaynaklarımı aktardım. Okulu Balat’ta tarihi evleri restoreederek büyütmeye başladık. 30 öğrenciyle başladığımız yolda 6 yılda 5.500 öğrenciye ulaştık. Şu anTürkiye’nin en büyük Vakıf Meslek Yüksekokulu olduk ve 4.000 e yakın mezun verdik.

Olgunlaşma Enstitülerinde Bölümler Açtık

Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzaladık. Türkiye’deki Olgunlaşma Enstitüleri’nde çocuk gelişimbölümleri açtık. Büyük şehirlere gitmek istemeyen kızlarımızı oralarda çok cüzi bedellerle okuttuk. Trabzon’da Olgunlaşma Enstitüsü’nden 145 kız öğrencimizi mezun ettik. Bundan son derece mutluoldum. Çünkü memleketimde güzel şeyler yapıyorduk. Hatta 2 yıl okul birincimiz Trabzon’da okuyanöğrencilerden çıktı.

İstanbul’dan Hoca Gönderdik Trabzon’da Eğitim Verdik

TAKA: Plato Meslek Yüksekokulu’nun dışında eğitimde ki hedefleriniz nelerdir? Sadece İstanbul’damı sürdüreceksiniz? Memleketiniz Trabzon’la ilgili bir düşünceniz var mı?


Dr. Tolga YAZICI: Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Bizde irade de var, niyette var. BizTrabzon’da 145 mezun verdik. Bu çocuklar burada 2 yıl okudular. Eğitim verdik, hoca gönderdik. Burada ki Olgunlaşma Enstitüsünde 2 sınıfı Milli Eğitim Bakanlığı’ndan kiralayarak teknik alt yapıyıkurduk ve uzmanlık eğitimlerinin bir kısmını buradaki hocalarla bir kısmını İstanbul’dan hocalarlaTrabzon’da verdik. Olgunlaşma enstitüsü projesi 14 ilde devam etti ve çok başarılı oldu. DünyaBankasının fonuyla bu projeye 12 Milyon dolar kaynak bulduk. Bu, Anadolu’daki öğrencilerin eğitimiile ilgili çok başarılı bir model oldu. Dünya Bankasından aldığımız kaynakla aynı modeli Mısır’dakurduk; ancak Mısır’daki siyasi gelişmeler ve ardından o bölgede yaşanan darbe ile oradaki projemizidevam ettiremedik. Bu alandaki çalışmalarımız OECD’ de en iyi eğitim modellerinden birisi seçildi.

Plato Meslek Yüksekokulu Üniversite Oluyor

TAKA: Üniversite ile ilgili girişimleriniz neler?

Dr. Tolga YAZICI: Ayvansaray Üniversitesi adı altında İstanbul’da bir üniversite için Yüksek Öğretim Kurulu’ndan (YÖK) iznimizi aldık. Bakanlar Kurulu’ndan geçti. Nasipse kanunlaşmasını bekliyoruz. İlkgenel kurulda hükümet, kurulması için irade gösterirse yasalaşacak ki buna olan inancımıztamdır. Yasalaşınca Plato Meslek Yüksekokulu, Ayvansaray Üniversite’sinin meslekyüksekokullarından birisi olacak. Altyapımız hazır. Kurulduğu gün Meslek Yüksek OkulumuzÜniversiteye dönüşecek. Eğer bu yıl kanunlaşırsa fakültelerimizin bir kısmını hemen açmayabaşlayacağız. Bizim mükemmeliyet merkezimiz sanat. Sanat bizim gücümüz, çekirdeğimiz. Sanatolmadan, estetik olmadan toplum güzel olmaz. Üç fakültemiz olacak İktisadi İdari ve bilimlerFakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sanat, Tasarım, Mimarlık Fakültesi. Bunların yanında bir taneUygulamalı Bilimler Meslek Yüksek Okulumuz, İki Tane Enstitümüz ve Plato Meslek Yüksekokulumuz.


Plato Meslek Yüksek Okulundan mezun olanların çok büyük bir kısmı uygulamalı bilimler
Meslek Yüksekokuluna giderek 3 ve 4’üncü sınıflarını tamamlayabilecekler.
Halen mezunlarımızın yüzde 68’i çeşitli üniversitelerde lisans eğitimini tamamlamaktadır.
Önümüzdeki 5 yıl içerisinde üniversitemiz için 300 milyon liralık bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Bunun için gerekli olan kaynaklarımız hazır olup, yatırımlarımız planlama aşamasındadır.

Bizi Buna İten Memleket Meselesi

TAKA: Türkiye’de her il de bir üniversite var. Nasıl bir farkındalık yaratmayı düşünüyorsunuz? Veyamevcut vakıf üniversitelerinde yeteri ihtiyaca cevap verilmiyor mu? Sizi buna iten şey nedir?

Dr. Tolga YAZICI: Bizi buna iten memlekete meselesi. 2023 hedefleri, 2071 hedefleri, Muasır Medeniyetleri geçmek buna ne derseniz deyin. Bakın Amerika’da kaç tane üniversite var. Biz 78 milyonuz biz hala üniversite açabiliriz. Biz eğitime yatırım yapmalıyız. Çözüm insanın eğitimi. Nitelik tabii ki önemli ama nicelik olmadan nitelik te olmaz ikisi birlikte değerlendirilmeli. Başkasektörlerde faaliyet gösterebilirdik. Biz bunun yerine daha zorlu ve meşakkatli bir yolu, ancak bir okadar da memleketin geleceğinde çok önemli olduğunu düşündüğümüz eğitim alanında yürümeyitercih ettik.


Sanat Ve Estetik Bizim Faklılığımız


Sanat ve estetiğin merkezde olması bizim bir farklılığımız. Sanata bu kadar çok kaynak ayıran bir vakıfüniversitesi yok. Henüz bir Meslek Yüksekokulu iken İstanbul’un en değerli yerinde çok önemli birsanat galerimiz var. Orada sergiler düzenleniyor, genç ve çağdaş sanatçıların gelişimi için büyükkaynak sağlıyoruz. Bu bir farkındalık yaratmak işi. Sanata bakışın ve estetik duygusunun öğrencileringelişiminde çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Uzun yıllar yurt dışında iş ve eğitim görmüş olmamnedeniyle dünyanın çeşitli ülkelerinde hem akademik, hem iş dünyasında iyi bağlantılar kurdum. Bunedenle çalışmalarımızı uluslararası boyuta taşıyabilecek bir potansiyele sahip olduğumuzudüşünüyorum.

Geleneklere Bağlıyım

Benim muhafazakâr bir yapım vardır. Beni herkes geleneklerine bağlı birisi olarak tanır, ancak geleneklerine, örfüne, âdetine, kendi milletinin değerlerine bağlı olmak çağdaşlaşma ve uluslararasıolmaya engel olmamalıdır. Kendi değerlerimizi koruyarak uluslararası bir toplumun parçası olmayıbaşarabilmeliyiz. Bu kapsamda çalışmalarımızı her zaman sürdürüyoruz. Örneğin geçtiğimiz Kurban Bayramında İngiltere Liverpool’da dünyanın en büyük eğitim faaliyetlerinden birine katılarak Türkiye’yi tanıtmak için büyük çaba gösterdik. Ancak nereden geldiğimizi hiçbir zaman unutmadık. Çevremde benim Çaykaralı kimliğim çok iyi bilinir.

Erdoğan Da Soylu Da Kahramandır

TAKA: Biraz da güncel konulara girelim. Biliyorsunuz Türkiye bir darbe girişimi yaşadı. Çok şükürbaşarısız olundu. Türkiye’deki tabloyu nasıl görüyorsunuz.


Dr. Tolga YAZICI: Evet Türkiye bir felaketin eşiğinden döndü. Allah Türk milletine yardım etti. Ülkemizuçurumun kenarından döndü. Türkiye’miz gerçekten zor bir süreçten geçiyor. Türk milletine rağmenhiçbir şey yapılamaz. Milletin gücünün önünde hiçbir güç duramaz. Türk insanı, Türk gençliği tümdünyaya bir demokrasi dersi verdi. Ülkemizin bulunduğu jeopolitik konum gereği dünya ülkeleriningözü üzerindedir. Ama Türk milletinin asil duruşu dünyaya bir ders verdi. Türkiye’ye Mısır, Tunus, Cezayir, Yemen, Suriye, Irak gibi görenler yanılmıştır. Türkün gücü bir kez daha görülmüştür.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan halkına en büyük güveni veren liderdir. Tüm dünyayaliderlerin bir ülke için ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı iken busüreçteki onurlu duruşuyla bugün İçişleri Bakanı olma şerefine ulaşan Süleyman Soylu Beyi dekutluyorum. Bir Trabzonludan da ancak bu beklenirdi. Ayrıca Türkiye’yi felaketin eşiğinden getiren birdarbe girişimine karşı duran, tankların önünde yatan ve canını Türk milleti için feda eden tümkahraman şehitlerimize Türk milleti olarak minnettarız.

Siyaset Bana Göre Değil

TAKA: Peki son bir soru. Siyasete girmeyi düşünüyor musunuz?

Dr. Tolga YAZICI: Şu an siyasete atılmayı düşünmüyorum. Ama devlet bana bir görev verirse o ayrı birşey. Ama şuan bulunduğum makam itibariyle zaten siyaset yapamam. Geçmişte kısa süreli birdenemem oldu. Daha sonra devam ettirmedim. İnsan yetiştirmenin onurlu bir iş olduğunudüşünüyorum ve bu maksatla şimdilik öncelikle eğitim alanına odaklanmak istiyor.
 
TAKA: Son olarak hemşerilerine vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?
 
Dr. Tolga YAZICI: Öncelikle onları çok sevdiğimi söylemek isterim. Hepimizin ortak gayesi aynıdır. Tek vatan, tek bayrak, tek millet. Hep beraber güzel ülkemizi Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için çalışacağız..
 
TAKA: Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.
 
Dr. Tolga YAZICI: Karadeniz ile özdeşleşen ve içeriğiyle adı gibi çok güzel bir isim taşıyan Taka’nın yolcuları arasında bana da yer veren Taka Gazetesi ailesine ben de çok teşekkür ediyorum.  
 
Zihni AĞIRMAN