Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta hasat, 2025 yılı için sahil kesimlerinde 4, orta kesimlerde 11, yüksek kesimlerde ise 18 Ağustos’ta başladı. Türkiye’de en fazla üretimin yapıldığı Ordu’da, bu yıl rekolte geçen yılki 202 bin tondan 64 bin tona geriledi. Hasadın ardından fındıkların kabuklarından ayrılmasını sağlayan patoz mesaisi de start aldı. Ancak mahsulün az olması nedeniyle patozcuların çalışma süresi 2 aydan 3 haftaya düştü.
Patozcuların saatlik ücreti bu yıl 4 bin 500 TL oldu
Patoz sahipleri, fındığın harman yerinde kabuğundan ayrılması için yoğun mesai harcıyor. Geçen yıl 3 bin 500 TL olan saatlik ücret, bu sezon 4 bin 500 TL’ye yükseldi. Ortalama 20 saate kadar çalışabilen patozcular, bu yıl ürün azlığı nedeniyle daha kısa süre hizmet verecek. Patozcu Cengiz Şahin, “Bu yıl fındık az. Müşterilere yetişebilmek için gece-gündüz çalışıyoruz. Ancak sezonun 20 gün süreceğini öngörüyoruz” dedi.
Üreticiler rekolte düşüşünden şikâyetçi
Ordu’nun Altınordu ilçesi Öceli Mahallesi’nde yıllardır fındık üreten Salih Türkeli, hasadı tamamladıklarını ve patoza verdiklerini söyledi. Kokarca zararlısı ve zirai don nedeniyle bu yıl fındık veriminde ciddi düşüş yaşandığını belirten Türkeli, “Eskisi gibi bol mahsul yok. Hasat da patoza verme süreci de daha kısa sürdü” ifadelerini kullandı.
Sıcak hava ve zararlılar etkili oldu
Üretici Temel Türkeli ise hasadı bitirdiklerini ve patoza verdiklerini ifade ederek, “Kokarca çok var ama yavru halinde olduğu için bu yıl ürüne büyük zarar vermedi. Yine de sıcak hava hem bizi hem fındığı zorladı. Şükür ki sezonu kazasız belasız bitirdik” diye konuştu.