Türkçe öğretmeni Fatih Bilgin’in danışmanlığında geliştirilen “Arduino Destekli Kahverengi Kokarca Böceği Tuzağı” projesi, Gaziantep’te düzenlenen 8. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği’nde serbest kategoride Türk Dünyası ikinciliğini elde etti.

22 ülkeden çok sayıda projenin katıldığı organizasyonda dereceye giren çalışma, kahverengi kokarca zararlısıyla kimyasal ilaç kullanılmadan mücadele edilmesini hedefliyor.

Kahverengi kokarca projesi uluslararası yarışmada ikinci oldu

Canik Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Ela Aynur Güngör tarafından hazırlanan proje, 26-28 Ekim tarihlerinde Gaziantep’te gerçekleştirilen 8. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği’nde değerlendirildi.

Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Kamil Ocak Spor Salonu’nda düzenlenen şenliğe 22 ülkeden çok sayıda proje katıldı.

Farklı alanlardan çalışmaların yer aldığı organizasyonda Güngör’ün “Arduino Destekli Kahverengi Kokarca Böceği Tuzağı” isimli projesi serbest kategoride ikinci oldu.

Böylece Samsun’dan şenliğe katılan proje, uluslararası katılımlı organizasyondan dereceyle döndü.

Projenin danışmanlığını öğretmen Fatih Bilgin yaptı

Ela Aynur Güngör’ün hazırladığı çalışmanın danışmanlığını Canik BİLSEM Türkçe öğretmeni Fatih Bilgin üstlendi.

Öğrenci ve danışman öğretmen tarafından yürütülen proje, tarımsal üretimde sorun oluşturan kahverengi kokarcaya karşı alternatif bir mücadele yaklaşımı geliştirilmesi üzerine hazırlandı.

Projenin adında yer alan Arduino desteği, çalışmanın teknolojik bir sistem üzerinden şekillendirildiğini ortaya koyarken, paylaşılan bilgilerde tuzağın teknik çalışma prensibine ilişkin ayrıntılı bir açıklama yer almadı.

Çalışmanın temel hedefinin ise kimyasal ilaç kullanılmadan kahverengi kokarca zararlısının kontrol altına alınmasına katkı sunmak olduğu belirtildi.

Kahverengi kokarcayla kimyasal kullanmadan mücadele hedefleniyor

Projede özellikle dikkat çeken nokta, mücadele sürecinde kimyasal ilaç kullanılmamasının hedeflenmesi oldu.

“Arduino Destekli Kahverengi Kokarca Böceği Tuzağı” adı verilen çalışma ile zararlının farklı bir yöntemle kontrol altına alınması amaçlanıyor.

Projenin ayrıntılı teknik yapısı paylaşılmazken, geliştirilen sistemin kahverengi kokarcayla mücadeleye yönelik bir tuzak modeli olduğu belirtildi.

Bu yaklaşım, doğrudan zararlının kontrol edilmesine odaklanırken aynı zamanda öğrencilerin tarımsal sorunlara teknoloji temelli çözümler geliştirmesine yönelik bir örnek oluşturdu.

Fındık üretimini tehdit eden zararlıya karşı proje geliştirildi

Kahverengi kokarca, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde fındık üretimini tehdit eden zararlılar arasında gösteriliyor.

Bu nedenle Ela Aynur Güngör’ün projesi yalnızca bilimsel bir çalışma olarak değil, bölgesel tarımsal üretimi ilgilendiren bir soruna çözüm arayışı açısından da dikkat çekti.

Projede fındık üreticilerinin karşı karşıya kaldığı kahverengi kokarca sorununa karşı alternatif bir mücadele yöntemi geliştirilmesi hedeflendi.

Kimyasal ilaç kullanımına başvurulmadan hazırlanan tuzak sisteminin, zararlının kontrol altına alınmasına yönelik bir çalışma olarak tasarlandığı belirtildi.
22 ülkeden projeler Gaziantep’te buluştu

8. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği, 26-28 Ekim tarihlerinde Gaziantep’te gerçekleştirildi.

Demirözü Belediyesinden öğrencilere ücretsiz ulaşım hizmeti
Demirözü Belediyesinden öğrencilere ücretsiz ulaşım hizmeti
İçeriği Görüntüle

Gaziantep Valiliği ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı organizasyona 22 ülkeden çok sayıda proje katıldı.

Kamil Ocak Spor Salonu’nda gerçekleştirilen şenlikte farklı ülkelerden öğrenciler ve proje ekipleri çalışmalarını tanıtma fırsatı buldu.

Canik BİLSEM öğrencisi Ela Aynur Güngör de hazırladığı kahverengi kokarca tuzağı projesiyle organizasyonda yer aldı ve serbest kategoride Türk Dünyası ikinciliğine layık görüldü.

Canik BİLSEM’e uluslararası dereceden döndü

Samsun’daki Canik Bilim ve Sanat Merkezi’ni temsil eden Ela Aynur Güngör, aldığı dereceyle okuluna da önemli bir başarı kazandırdı.

Uluslararası katılımlı bir bilim ve kültür şenliğinde elde edilen ikincilik, öğrencinin hazırladığı projenin jüri değerlendirmesinde öne çıktığını gösterdi.

Projede hem güncel bir tarımsal soruna odaklanılması hem de teknoloji destekli bir çözüm modelinin tercih edilmesi dikkat çekti.

Özellikle Karadeniz’de tarımsal üretim açısından önemli bir sorun oluşturan kahverengi kokarcaya yönelik çalışma, Samsun’dan çıkan öğrenci projesinin uluslararası platformda derece elde etmesini sağladı.

Teknoloji ile tarımsal mücadeleyi bir araya getirdi

Ela Aynur Güngör’ün projesi, teknoloji ile tarımsal zararlılarla mücadeleyi aynı çalışma içerisinde buluşturdu.

Projenin merkezinde Arduino destekli bir tuzak sistemi yer alırken, hedef olarak kahverengi kokarca böceğinin kimyasal ilaç kullanılmadan kontrol altına alınması belirlendi.

Çalışmanın teknik ayrıntıları kamuoyuyla paylaşılmasa da proje adı ve amacı, öğrencinin geleneksel mücadele yöntemlerinin dışında farklı bir yaklaşım geliştirmeye çalıştığını ortaya koydu.

Şenlikte elde edilen ikincilik de projenin uluslararası ölçekte dikkat çeken çalışmalar arasında yer almasını sağladı.

Samsunlu öğrenciden dikkat çeken başarı

Canik BİLSEM öğrencisi Ela Aynur Güngör’ün hazırladığı “Arduino Destekli Kahverengi Kokarca Böceği Tuzağı” projesi, eğitim ile güncel tarımsal sorunların bir araya getirildiği çalışmalar arasında yer aldı.

Öğretmeni Fatih Bilgin’in danışmanlığında hazırlanan proje, 22 ülkeden katılımın olduğu uluslararası organizasyonda serbest kategoride ikinci seçildi.

Özellikle fındık üretiminde sorun oluşturan kahverengi kokarcayla kimyasal ilaç kullanılmadan mücadele etmeyi amaçlayan çalışma, Samsunlu öğrencinin bilimsel proje alanındaki başarısını uluslararası bir dereceyle taçlandırdı.

Kaynak: AA