Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ocak ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklarını, narenciye üretiminde yaşanan sorunları, girdi fiyatlarındaki değişimleri ve aynı marka ürünlerin marketlerdeki fiyat değişimlerini bir basın açıklamasıyla değerlendirdi.

Bayraktar, açıklamasında Ocak ayında en yüksek fiyat farkının yüzde 404,2 ile portakalda olduğunu belirterek, bu sorunun portakal, mandalina, limon ve kuru soğanda da yaşandığını ifade etti. Üreticilerin emeklerinin karşılığını alamadığını vurgulayan Bayraktar, bazı üreticilerin ağaçlarını kesmeye devam ettiğini, pazar bulamayan çoğu üreticinin işçilik maliyetlerini karşılayamadığını ve ürünlerini toplatamadığını dile getirdi.

Bayraktar, narenciye üreticilerinin sorunlarının devam ettiğini ve üretim fazlasının ihracata yeterince dönüşmediğini belirterek, yeni pazarlar oluşturulması ve ihracatın artırılması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, marketlerde ve üreticide görülen fiyat değişimlerini de ele alan Bayraktar, tüketici fiyatlarının hızlı değişiminin yaşandığı dönemde tüketicilerin güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi gerektiğini vurguladı. Tüketicilere fiyat araştırması yapmaları ve yüksek fiyatlarla karşılaştıklarında şikayette bulunmaları çağrısında bulunan Bayraktar, tavan fiyat uygulamasının hayata geçirilmesi ve denetimlerin artırılması gerektiğini belirtti.

Şemsi Bayraktar, tarım sektörünün karşılaştığı zorluklara ve tüketici fiyatlarının yüksekliğine dikkat çekerek, çözüm önerilerini dile getirdi.
TAKA/BİROL SANCAK 

Editör: Ayşe Sancak