Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneğinin verilerine göre toplam pazar, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 24,33 küçülerek 83 bin 469 adede geriledi. Bir önceki yılın eylül ayında 110 bin 302 araç satılmıştı. Binek otomobil satışlarındaki kayıp yüzde 27,80’e ulaşırken hafif ticari araçlarda da düşüş kaydedildi. Ocak-eylül dönemini kapsayan dokuz aylık toplam satış ise 803 bin 465 adet oldu. Veriler, eylüldeki sert gerilemeyi ve yıl genelindeki zayıflamayı birlikte ortaya koydu.
EYLÜLDE YÜZDE 24 KAYIP
Ağustosta yıllık bazda yüzde 20,28 olan pazar daralması eylülde hızlandı. Toplam otomobil ve hafif ticari araç teslimatı bir yılda 110 bin 302 adetten 83 bin 469 adede düştü.
Bu sonuç, eylül ayında toplam pazarın yaklaşık dörtte bir oranında küçüldüğünü gösterdi. Gerileme, pazarın ana bölümünü oluşturan binek otomobillerde daha sert hissedildi.
BİNEK SATIŞLARI GERİLEDİ
Binek otomobil satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,80 azalarak 63 bin 736 adede çekildi. Hafif ticari araç satışları ise yüzde 10,42 düşüşle 19 bin 733 adet olarak gerçekleşti.
DOKUZ AYLIK BİLANÇO
Ocak-eylül döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarı toplam yüzde 13,39 daraldı ve 803 bin 465 adetle sınırlı kaldı. Satışların 627 bin 977 adedini binek otomobiller, 175 bin 488 adedini hafif ticari araçlar oluşturdu.
Dokuz aylık dönemde binek otomobil pazarındaki kümülatif düşüş yaklaşık yüzde 15,4, hafif ticari araç pazarındaki daralma ise yaklaşık yüzde 5,1 olarak hesaplandı.





