Siyaset, hata kabul etmez.
 
33 yaşındaki Finlandiya Başbakan Yardımcısı Katri Kulmuni, siyasette yeni olması nedeniyle konuşma yaparken heyecanlanma ve diğer eksikliklerini gidermek için danışmanlık hizmeti almış ve yaklaşık 60 000 €’luk faturaları da, görevde bulunduğu bakanlıklar ödemiş.
 
Hem Eylül 2019’daki partisinin başkanlık seçimine hazırlanmak için hem de daha sonraki hükümetteki bakanlık görevleri zamanında özel şirketten  danışmanlık hizmeti almış.
 
Bu durumun Fin medyasında bu hafta haber olmasından sonra; Katri Kulmuni “Bu parayı kendim geri ödeyeceğim” demesine rağmen, Merkez Parti (Keskusta) Genel Başkanı da olan Katri Kulummi’nin istifa etmesi gerektiği dile getltşmeye başlanmıştı.
 
Polis de bu olayı soruşturuturdu ki sorguya çağırması da bekleniyordu
 
Ve Katri Kulmuni, bugün saat 15:00’de basın toplantısı düzenleyerek ağlamaklı bir şekilde hükümetteki görevlbden istifa ettiğini açıkladı.
 
Sonbaharda partisinin başkanlığına seçilen 33 yaşındaki Katri Kulmuni, bu faturaları kendi partisine ödettirebilirdi ki eski PartimBaşkanı ve Başbakan Juha Sipilä da aynı ‘Tekir Ltd’den danışmanlık hizmeti almıştı ve danışmanlık  hizmetleri partiye fatura edilmiş, ödenmiş. Juha Sipilä, bu konularda çok hassastı.
 
Bu danışmanlık şirketi, seçim zamanı 2000 €’luk bağış da yapmış Katri Kulmuni’nin partisine.
 
Bu da hep medyanın diline dolandı.
 
Finlandiya’da daha bir yılı yeni dolmakta olan hükümette; Aralık 2019’da Başbakan Antti Rinne, posta grevindeki hataları nedeniyle istifa etmiş ve yerine Sanna Marin, gelmişti.
 
Şimdi de Başbakan yardımcısı bir skandalla görevini bırakmak zorunda kaldı.
 
5 bayan parti başkanlarının oluşturduğu koslisyon  hükümetinde şimdi bir bayan eksildi. Bakalım Katri Kulmuni’nin yeni gelen de bayan mı olacak.
 
Partiler, gençlerden oy almak için de gençleri parti başkanı da yapıyorlar. Onlar da geldikleri görevlerde tecrübesiz olduklarından bazan zorlanıyorlar.  Ve hatalarının bedelini de, ömürboyu hissedilecek böyle sonuçlar ortada çıkarıyor.
 
Siyasette tecrübe çok önemli.