Kara kilitlerin yapımı, 10 aşamadan geçiyor ve bu işlemde kullanılan malzemelerin dövülmesi, şekil verilmesi gibi detaylar oldukça özen gerektiriyor. Necati Sinan, bu geleneği oğlu Osman Sinan ile birlikte Vakfıkebir ilçesinde sürdürüyor. Kara kilitlerin geçmişi 1900'lü yıllara kadar dayanıyor ve köylerde sıkça üretilip kullanılıyordu. Ancak zamanla bu geleneğin devamı, teknolojinin ilerlemesiyle zorlaştı.

Sinan'a göre, teknolojiye rağmen kara kilide hala talep bulunmakta. Özellikle Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Samsun gibi illerde yoğun bir şekilde tercih edilen kara kilitler, ömür boyu kullanılabilme özelliği ve dayanıklılığı ile biliniyor. Sinan, kara kilitlerin özellikle yayla zamanlarında ve yayladan dönüşlerde satışının arttığını belirtiyor.

Arsin Belediyesi Standı Ankara'da Büyük İlgi Gördü Arsin Belediyesi Standı Ankara'da Büyük İlgi Gördü

Ancak bu geleneğin devamı için gençlere meslek öğrenmeleri tavsiyesinde bulunan Sinan, kara kilide coğrafi işaret alınması için çalışmaların da sürdüğünü ifade ediyor. Kara kilit, normal kilitlere göre daha dayanıklı olduğu için tercih ediliyor ve yağlandıktan sonra ömür boyu kullanılabiliyor. Sinan, kara kilide coğrafi işaret alınması durumunda memnun olacaklarını dile getiriyor.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA