Türkiye'nin tanıtımını misyon edinen THY, menülerinde kullandığı ürünleri yüzde 80 oranında yerli tedarikçilerden temin ederken, yöresel ürünler olarak da; Trabzon tereyağı, Ezine peyniri, Rize çayı, Karadeniz kuru fasulyesi gibi ürünleri kullanıyor. İçecek olarak ise birçok Türk markası ile birlikte Amasya’dan tedarik edilen kuşburnu nektarı THY yolcularına ikram ediliyor.


Gümüşhane’nin coğrafi işaretli ürünlerinden biri olan kuşburnu nektarının değil de farklı illerde üretilen ürünlerin tercih edilmesinde en büyük etkenin, işletme sorunlarına bağlı olarak sürdürülebilir tedarik imkânlarında ki yetersizlik olduğu kaydedildi.

Konuyu gündeme taşıyan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane’de kuşburnu nektarı üreten iki firma olduğunu ancak bu firmaların üretim kapasitesinin talebi karşılamadığını söyledi.

“Talep Çok, Üretim Yok”

Yaptığı açıklamada kuşburnu nektarı üretiminde kapasitenin artırılması gerekliliğine vurgu yapan Akçay, “Sınırlı bir üretim kapasitesi ile piyasada söz sahibi olmak mümkün değil. 500 kilo, bir ton, 5 ton gibi küçük ölçekli üretimlerle piyasaya giremiyorsunuz. Üretilen ürünün tedariki sürdürülebilir ve devamlılığı olmalı. Arandığı zaman bulunabilir olmalı. Büyük firmalar arıyor, haftalık 10 ton, 20 ton ürün istiyor lakin bizim bu talebi karşılayacak hazırlığımız yok. Hazırlığımız olsun artık” dedi.

Editör: Birol Sancak