"Trabzon’da Çin Turizmi İçin Çalışmalar Sonuç Vermeye Başladı"

Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği Başkanı Murat Çavga, Trabzon’da Çin turizm pazarına yönelik son iki yıldır yürütülen çalışmaların somut sonuçlar üretmeye başladığını açıkladı. Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Jiang Xuebin’in Trabzon ziyareti sırasında verdiği olumlu mesajların önemli bir gösterge olduğunu belirten Çavga, bölgenin Çin’de fark edilen destinasyonlardan biri haline geldiğini ifade etti. Çalışmaların fuar katılımları, ikili iş görüşmeleri, tanıtım programları, sosyal medya kampanyaları ve sektör buluşmalarıyla sürdürüldüğünü kaydeden Çavga, Çin pazarının Trabzon turizminin geleceğini şekillendirebileceğini vurguladı.

Whatsapp Image 2026 07 29 At 13.42.49

Çin Turizm Pazarına Yönelik İki Yıllık Çalışma

Murat Çavga, TİSAD’ın girişimleri ve Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün koordinasyonuyla Çin turizm pazarına yönelik kapsamlı çalışmalar gerçekleştirildiğini belirtti. Süreçte Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, yerel yönetimler ve sektör temsilcilerinin birlikte hareket ettiğini ifade etti.

Whatsapp Image 2026 07 29 At 13.42.46

Son iki yılda Çin pazarına yönelik fuarlara katılım sağlandığını aktaran Çavga, turizm sektörünün temsilcileri arasında B2B görüşmeleri gerçekleştirildiğini söyledi. Tanıtım organizasyonları, sosyal medya kampanyaları ve sektör buluşmalarıyla Trabzon’un Çin’deki bilinirliğinin artırılmaya çalışıldığını kaydetti.

Whatsapp Image 2026 07 29 At 13.42.48 (2)

Büyükelçinin Trabzon Ziyareti Önemli Bir Gösterge Oldu

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Jiang Xuebin’in Trabzon ziyaretini değerlendiren Çavga, bu programın iki yıldır yürütülen çalışmaların doğru yönde ilerlediğini gösterdiğini söyledi. Büyükelçinin kentle ilgili olumlu açıklamalarının, Trabzon’un Çin turizm pazarında daha fazla dikkate alınmaya başlandığının göstergelerinden biri olduğunu savundu.

Çavga, Çin’in yurt dışına yönelik önemli turizm pazarlarından biri olduğunu belirterek bu pazardan pay alabilmenin kısa vadeli çalışmalarla mümkün olmayacağını dile getirdi. Sabır, planlama ve istikrarlı bir çalışma gerektiğini vurgulayan Çavga, Büyükelçinin ziyaretini uluslararası düzeyde verilen önemli bir mesaj olarak değerlendirdi.

Whatsapp Image 2026 07 29 At 13.42.48 (1)

Trabzon’un Doğal ve Kültürel Değerlerine Dikkat Çekti

Trabzon ve Doğu Karadeniz’in yalnızca doğal güzellikleriyle değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Murat Çavga, bölgenin tarih, kültür, gastronomi ve İpek Yolu mirası açısından da güçlü bir destinasyon olduğunu söyledi. Bu değerlerin Çinli turistlerin beklentilerine cevap verebilecek nitelikte olduğunu belirten Çavga, tanıtım çalışmalarında bölgenin farklı yönlerinin birlikte öne çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Doğal alanların yanı sıra tarihî ve kültürel mirasın da Çin pazarında anlatılmasının önemine değinen Çavga, Doğu Karadeniz’in çok yönlü turizm potansiyelinin doğru planlamayla daha geniş kitlelere ulaştırılabileceğini ifade etti.

Gümüşhane'nin Gizli Cenneti Santa Harabeleri Sisler Arasında Büyülüyor
Gümüşhane'nin Gizli Cenneti Santa Harabeleri Sisler Arasında Büyülüyor
İçeriği Görüntüle

Whatsapp Image 2026 07 29 At 13.42.48

Çinli Turist Sayısında Artış Bekleniyor

Murat Çavga, yürütülen tanıtım ve iş birliği çalışmalarının ardından Trabzon ile Doğu Karadeniz’e gelecek Çinli ziyaretçi sayısında artış beklediklerini açıkladı. Çin turizm pazarının uzun vadeli bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini belirten Çavga, bugün atılan adımların gerçek etkisinin ilerleyen yıllarda daha belirgin şekilde görüleceğini söyledi.

Çin pazarının günlük veya dönemsel turizm hareketliliğinin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Çavga, bu pazarın Trabzon’un turizm geleceğini şekillendirebilecek stratejik alanlardan biri olduğunu ifade etti. Çalışmaların aynı kararlılıkla sürdürülmesi halinde bölgenin Türkiye’nin öne çıkan destinasyonlarından biri olabileceğini savundu.

Whatsapp Image 2026 07 29 At 13.42.47 (1)

“Başarı Ortak Aklın ve İş Birliğinin Ürünüdür”

Turizm sektöründe başarıya tek bir kurumun çalışmasıyla ulaşılamayacağını ifade eden Çavga, sürecin ortak akıl, ortak vizyon ve güçlü iş birliğiyle yürütüldüğünü söyledi. Trabzon’un Çin pazarında tanıtılması için kamu kurumları, yerel yönetimler, meslek kuruluşları ve turizm temsilcilerinin birlikte hareket ettiğini belirtti.

Çavga, sürece katkı sunan TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, TGA, DOKA ve TTSO’ya teşekkür etti. Türk Çin Kültür Derneği Başkanı İrfan Karslı ile TTSO Başkan Yardımcısı Ali Haydar Baş’a da katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti.

Whatsapp Image 2026 07 29 At 13.42.47 (2)

Bakan Ersoy’a Uzak Pazar Vizyonu Teşekkürü

Murat Çavga, Türkiye’nin uzak turizm pazarlarına yönelik çalışmalarını sürdüren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a da teşekkür etti. Trabzon’un Çin pazarında daha güçlü biçimde yer alabilmesi için merkezi ve yerel düzeyde yürütülen çalışmaların birlikte devam etmesi gerektiğini belirtti.

Çavga, Çin pazarına yönelik programların yalnızca turist sayısını artırmakla sınırlı kalmayacağını ifade etti. Sürecin ticari ilişkilerden kültürel iş birliklerine kadar farklı alanlarda yeni fırsatlar oluşturabileceğini dile getirdi. Bölgesel turizmin gelişmesinin farklı sektörleri de destekleyeceğini belirten Çavga, Çin ile kurulan bağların uzun vadeli kazanımlar sağlayabileceğini söyledi.

Whatsapp Image 2026 07 29 At 13.42.46 (1)

“Çin Pazarı Trabzon’un Geleceğini Şekillendirecek”

Çin turizm pazarının Trabzon için stratejik önem taşıdığını vurgulayan Murat Çavga, “Çin pazarı, Trabzon turizmi için günü kurtaracak değil, geleceği şekillendirecek stratejik pazarlardan biridir” ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2026 07 29 At 13.42.47

Bugün atılan adımların etkisinin önümüzdeki yıllarda daha net görüleceğini belirten Çavga, çalışmaların istikrarlı biçimde sürdürülmesi halinde Trabzon ve Doğu Karadeniz’in Çin pazarında Türkiye’nin güçlü destinasyonları arasında yer alabileceğini savundu. Çavga, turizmde oluşacak hareketliliğin ticaret ve kültürel ilişkiler başta olmak üzere bölgeye farklı alanlarda yeni fırsatlar kazandıracağını söyledi.

Trabzon’un Çin turizm pazarına açılması için son iki yılda yürütülen çalışmalar, Büyükelçi Jiang Xuebin’in ziyaretiyle yeniden gündeme geldi. TİSAD Başkanı Murat Çavga, ortak çalışmaların sürdürülmesi halinde bölgenin Çinli ziyaretçiler açısından güçlü bir destinasyona dönüşebileceğini belirtti. Siz de Trabzon’un Çin turizm pazarındaki geleceğine ilişkin görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Whatsapp Image 2026 07 29 At 13.42.46 (2)

Kaynak: HABER MERKEZİ