TMO kavrulmuş fındık satışını savundu: “Satışımız sınırlı”

Fındık fiyatlarında son dönemde yaşanan düşüş üreticilerin tepkisini çekerken, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 750 TL’den 1 kilogram kavrulmuş fındık satışı tartışma yarattı. Serbest piyasada fiyatların gerilediği bir dönemde yapılan satışların arz baskısını artırdığı iddiaları gündeme gelirken, TMO’dan konuya ilişkin açıklama geldi. Kurum, kabuklu fındık satışı yapılmadığını ve kavrulmuş ürün satışlarının sınırlı miktarda olduğunu belirterek fiyatlar üzerinde olumsuz bir etki oluşturmadığını savundu.

TMO’dan kavrulmuş fındık satışına açıklama
Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yapılan açıklamada, son günlerde kamuoyunda yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. Kurum, hâlihazırda kabuklu fındık satışı yapılmadığını ve böyle bir satış hazırlığının bulunmadığını duyurdu.

Ancak stoklarda bulunan eski yıllara ait fındıkların kavrularak iç piyasaya sunulduğu açıkça belirtildi. TMO, bu satışların sınırlı miktarda olduğunu ve piyasa dengelerini bozacak bir hacme ulaşmadığını savundu. Kurum yetkilileri, piyasada oluşan fiyat hareketliliğinin TMO satışlarıyla ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını dile getirdi.

Kavrulmuş fındık fiyatları ne kadar?
TMO’nun duyurusuna göre kavrulmuş fındık satış fiyatları şu şekilde açıklandı:

500 gram kavrulmuş fındık: 375 TL

1 kilogram kavrulmuş fındık: 750 TL

50 kilogramlık çuval (kavrulmuş iç fındık): Kilogramı 700 TL

İŞKUR Duyurdu! 735 Bin TL Hibe için başvurular başladı!
İŞKUR Duyurdu! 735 Bin TL Hibe için başvurular başladı!
İçeriği Görüntüle

50 kilogramlık çuvalların yalnızca Sakarya Başmüdürlüğü üzerinden satıldığı, diğer ürünlerin ise tüm satış noktalarında temin edilebildiği bildirildi. Kurum, söz konusu satışların sınırlı olduğunu ve serbest piyasada fiyatları baskılayacak bir hacim oluşturmadığını yineledi.

Üreticilerde soru işaretleri sürüyor
Fındık üreticileri ise açıklamalara rağmen temkinli yaklaşımını sürdürüyor. Serbest piyasada fiyatların gerilediği bir dönemde, TMO’nun eski stokları piyasaya sürmesinin arzı artırabileceği ve dolaylı yoldan fiyatlar üzerinde baskı oluşturabileceği dile getiriliyor.

Her ne kadar kabuklu fındık satışı yapılmadığı belirtilse de, kavrulmuş ürünlerin iç piyasaya sunulmasının fiyatlara dolaylı etki yapabileceği yönünde değerlendirmeler bulunuyor. Özellikle Karadeniz bölgesindeki üreticiler, piyasa istikrarının korunması adına daha şeffaf ve uzun vadeli bir politika talep ediyor.

Muhabir: BİROL SANCAK