Trabzon Teşvikte Yine Geri Planda Bırakıldı: Tepkiler Büyüyor
Trabzon iş dünyası, yatırım teşviklerinde süregelen adaletsizliğe karşı sessizliğini bozdu. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin (DKİB) öncülüğünde 2 Haziran’da Şinik Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen “Doğu Karadeniz İhracat Buluşmaları” toplantısında, şehirdeki teşvik eşitsizliği masaya yatırıldı.
Toplantıya yoğun katılım gösteren sanayiciler ve ihracatçılar, Trabzon’un hâlâ 3. bölge statüsünde tutulmasına ve Cazibe Merkezleri Programı’na dahil edilmemesine sert tepki gösterdi. Aynı coğrafi şartlara sahip Ordu ve Giresun’un 5. bölge teşviklerinden yararlandığına dikkat çeken sektör temsilcileri, Trabzon’un sistematik olarak geri bırakıldığını savundu.
Gürdoğan: “Bu Şehir Cezalandırılıyor”
DKİB Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, mevcut durumun yalnızca sanayiciye değil, Trabzon’un geleceğine de büyük zarar verdiğini belirtti. Gürdoğan, “Vergisini ödeyen, istihdam yaratan, ihracat yapan üretici cezalandırılıyor. Teşvik yoksa yatırım iştahı da yok. OSB’lerde firmalar kepenk kapatmanın eşiğinde” ifadelerini kullandı.
İmza Kampanyası Başlatıldı
DKİB, teşvik eşitsizliğine karşı güçlü bir kamuoyu oluşturmak amacıyla geniş kapsamlı bir imza kampanyası başlattı. “Bu mesele siyaset değil, Trabzon’un ortak meselesidir” diyen Gürdoğan, tüm STK ve siyasi partileri kampanyaya destek vermeye çağırdı.
Sanayiciler Tek Yürek: “Ya 5. Bölge, Ya Cazibe Programı”
Toplantı sonunda tüm katılımcılar, Trabzon’un 5. bölge teşvik kapsamına alınması ya da Cazibe Merkezleri Programı’na dahil edilmesi gerektiği yönünde görüş birliğine vardı. Sanayiciler, “Trabzon üretimden geri kalmamalı” mesajını hep birlikte verdi.
Peki Ne Kazanılacak?
Eğer talepler karşılık bulursa, Trabzon’daki firmalar; vergi indirimi, sigorta primi desteği, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti ve stopaj teşviki gibi birçok avantajdan faydalanabilecek. Gıda, tekstil, mobilya ve makine gibi sektörler bu destekle yeniden ivme kazanabilecek.