Trabzon’un kent içi ulaşımını köklü biçimde değiştirmesi beklenen Trabzon Şehir İçi Raylı Ulaşım Sistemi Projesi resmen başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinasyonunda Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen projede ilk kazma vuruldu. Hüseyin Avni Aker Millet Bahçesi’nde gerçekleştirilen temel atma törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kent protokolü ve binlerce vatandaş katıldı. İlk etapta Şehir Hastanesi ile Trabzon Havalimanı arasındaki 16,2 kilometrelik hatta 16 istasyon yapılacak. Projenin önemli bölümünün yer altından geçirilmesi planlanıyor.

TRABZON RAYLI SİSTEM PROJESİNDE İLK KAZMA VURULDU

Yıllardır Trabzon kamuoyunun gündeminde bulunan raylı sistem projesinde beklenen gün geldi. Temel atma töreni, Trabzonspor tarihinin simge noktalarından Hüseyin Avni Aker’in bulunduğu Millet Bahçesi’nde gerçekleştirildi.

Törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanı sıra Trabzon Valisi Tahir Şahin, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, rektörler, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

ŞEHİR HASTANESİ İLE HAVALİMANI ARASINDA 16 İSTASYON OLACAK

Projenin ilk etabının Şehir Hastanesi ile Trabzon Havalimanı arasında 16,2 kilometre uzunluğunda olması planlanıyor. Bu güzergahta toplam 16 istasyon yer alacak.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülecek çalışmanın önemli bir bölümü tünel imalatıyla yer altından geçirilecek. Diğer bölümlerde ise yüzey raylı sistem hattı inşa edilecek. Projenin Kalyon İnşaat ile Makyol İnşaat ortaklığında hayata geçirileceği belirtildi.

Proje detayı Açıklanan bilgi
İlk etap Şehir Hastanesi-Trabzon Havalimanı
İlk etap uzunluğu 16,2 km
İstasyon sayısı 16
Genel proje uzunluğu 32 km
Ana güzergâh Akçaabat-Ortahisar-Yomra
Yapım modeli Yer altı ve yüzey hattı
Hedeflenen tamamlanma 3-4 yıl

AHMET METİN GENÇ: TRABZON TARİHİ BİR AN YAŞIYOR

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, törende yaptığı konuşmada projenin kent açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Raylı sistemi seçim dönemindeki en önemli projelerinin başına koyduklarını belirten Genç, gelinen noktayı “tarihi bir an” olarak nitelendirdi.

Genç, projenin tamamının 32 kilometre uzunluğunda planlandığını ve Akçaabat, Ortahisar ile Yomra hattında yaklaşık 500 bin nüfusun yaşadığı bölgeye hizmet edeceğini söyledi. Akyazı’dan başlayacak sistemin stadyum çevresindeki trafik yükünün azaltılmasına da katkı sunacağını ifade etti.

Halsiz düşen yaban keçisi köye sığındı
Halsiz düşen yaban keçisi köye sığındı
İçeriği Görüntüle

RAYLI SİSTEM DEĞİL METRO VURGUSU GELDİ

Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün ise Trabzon’un coğrafi yapısının proje üzerinde belirleyici olduğunu söyledi. Deniz boyunca uzanan dağlar ve dik vadiler nedeniyle kente özel bir ulaşım modeli geliştirildiğini ifade eden Eyigün, sistemin karayolu trafiğinden bağımsız, hızlı ve yüksek standartlı olması gerektiğini vurguladı.

Eyigün, proje için “Trabzon’un bir metroya ihtiyacı var dedik” ifadelerini kullanırken, sistemin tamamlandığında uzun yıllar kente hizmet etmesinin hedeflendiğini belirtti.

TRABZON RAYLI SİSTEMİ NE ZAMAN BİTECEK?

Projenin tamamlanma takvimine ilişkin önemli açıklama TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu’ndan geldi.

Karaismailoğlu, ilk etabın yaklaşık 16 kilometre olduğunu ve hattın ağırlıklı olarak yer altından ilerleyeceğini belirterek projenin 3-4 yıl içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca Meydan İstasyonu’nda projeleri tamamlanan füniküler sistemin de raylı sisteme entegre edilmesinin planlandığını söyledi.

Muhabir: AYŞE SANCAK