TİSKİ’nin, Trabzon'da daha önce konut olarak kullanılan ancak sonrasında iş yerine dönüştürülen birçok yerden, hala konut tarifesi üzerinden su kullanım ücreti aldığı Sayıştay Raporunda bulgular kısmında yer aldı. Trabzon İl genelinde yaşanan bu durum, TİSKİ'nin ciddi bir şekilde gelir kaybına uğramasına neden olduğu kaydedildi.    

SAYIŞTAY RAPORUNA YANSIDI

KuzeyAnadolu.net'in haberine göre:

Sayıştay’ın Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile ilgili hazırladığı raporun bulgular kısmında yer alan bu durumu Trabzon Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Üyesi Davut Çakıroğlu gündeme getirdi.

Normalde konut vasfını kaybetmiş ve iş yeri statüsü almış bu gibi yerlerin, iş yeri tarifesi üzerinden su kullanım ücretini ödemesi gerektiğini ifade eden Çakıroğlu, “Trabzon’da konut vasfını kaybetmiş, iş yeri olmuş bazı yerler hala konut aboneliği veya fiyatlanması üzerinden su parası ödüyorlar. Normalde iş yeri olması lazım. Apartlar konusu da öyle. Konut alanında aparta uygun yerler, talep üzerine cinsi değiştirilip iş yeri yapılıyor. Ancak abonelik devam ettiği için TİSKi’nin ondan haberi yok. Hala konut üzerinden su kullanım ücreti ödüyorlar. Ama iş yeri olarak faaliyet gösteriyorlar. Normalde ruhsat değiştiğinden, vatandaşın kendisi gidip aboneliğini iş yeri olarak değiştirmesi lazım. Ancak pahalı olduğu için onu yapmıyor” dedi.

TİCARİ ALAN OLMUŞLARDIR DEMELİ

Bu noktada ruhsatı değiştiren ilgili belediyeye de görevler düştüğünü kaydeden Çakıroğlu, “Ancak ruhsatı değiştiren, konumu, durumu değiştiren belediye ilgili kuruma bilgi vermeli. Demeliki, “şu ada parsel üzerindeki, şu bağımsız bölümler, şu meclis kararıyla ticari alan olmuşlardır. Aboneliklerinde ticariye dönüştürülmesi” çalışması yapılmasını talep etmeli, ya da bilgiyi verip kamuyu zarardan da kurtarmış olabilir” dedi.

TİSKİ’NİN CİDDİ KAYBI VAR

Konunun Sayıştay Raporuna yansıdığını ve Trabzon’da bu şekilde bir çok noktanın bulunduğunu ifade eden Çakıroğlu, “TİSKİ’nin ciddi kaybı var” diye konuştu.

TİSKİ BURNUNUN ÖNÜNÜ GÖRMÜYOR

Konunun tek taraflı olmadığını belirten Çakıroğlu, “Bu tek taraflı bir eksiklik değil. TİSKİ’nin de ciddi eksikliği var. Köylerde 40 – 50 yıl önce ahır olarak kullanılan alanları denetliyorlar. Bugün reelde kullanılmayan musluk gördüğünde kaçak diye saatten geçmiyor diye ceza uyguluyor. Ama burnunun dibinde iş yeri, otel olarak kullanılan yere denetim yapmıyor. Kısaca aslında TİSKİ burnunun önünü görmüyor” dedi.

KuzeyAnadolu.net

Editör: Ayşe Sancak