Trabzon’da, 2024 turizm sezonu öncesinde Turizm Çalıştayı düzenlendi. Trabzon Valiliği himayelerinde KTÜ ve Trabzon Üniversitesi tarafından düzenlenen çalıştay, KTÜ Prof. Dr. Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşti. Çalıştayda, Trabzon’da turizmin geçmişi, mevcut durumu, geleceği, sektör sorunlarının belirlenmesi ile ilgili konular istişare edildi. Turizmin çevresel etkileri, kültürel mirasın korunması, alternatif turizm, sürdürülebilir turizmin önemi görüşüldü. 

1 MİLYAR DOLAR GELİR

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Turizm, kentimiz için önemli bir sektör ve gelir kaynağı. Bacasız bir sanayi. Ülkemizde yabancı turist yüzde 15 artmışken, Trabzon’da yüzde 66 arttı. Bütün Karadeniz bölgesinin fındıktan geliri 1.2 milyar dolar, Trabzon’un turizmden geliri 1 milyar dolar. Paydaşlarımızla bir araya geldik. Turizmi konuşacağız. Yazın Uzungöl’e 2 saatte çıkılamıyor. Bu süreyi nasıl kısaltırız bunu düşünmemiz lazım. Trabzon’umuzun yeşili doğası, Körfez ülkeleri için bulunmaz bir nimet. Turistlerin beklentileri ne neyi arzuluyorlar. Bunlar çok önemli. Üniversite olarak bizler ne yapabiliriz. Trabzon Üniversitemiz turizm fakültesi açmak için başvuru yaptı. Turistle iletişim kurabilecek elemanlar yok. İnsanımızın fıtratında da fazla kazanma hırsı var. Kontrol çok önemli. Denetimler yapılmalı. Üniversite olarak, sağlık turizmine başladık. Özellikle Gürcistan’dan hasta geliyor. Sağlık, eğitim kentiyiz. Turistler 3 ay geliyor. Yıla fazla yaymalıyız. Kış turizmi için projeler yapılmalı” dedi.

TRABZON GURURUMUZ

Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, “Turizm sektörü çağımızın fırsat alanıdır. Önemi de Trabzon tarafından biliniyor. 2020 yılında 797 bin turizm sayımız bir milyon 200 bine yaklaştı. Turizm sayısında yüzde 43’lere varan artışı gururla takip ediyoruz. Turizmin dini, dili ve ırkı olmaz. İnsanlık suçu olan ırkçılığı kabul edemeyiz. Turistler ilimizin tanıtım elçisidir. Trabzon turizminin sektör içerisindeki puanı arttıkça üniversitelerimiz de pay alacak. Turizmdeki payımız büyüdükçe yeni fakültelerimize turizm fakültesi de ekleriz. Üniversite olarak elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Orta vadede Karadeniz’in Antalya’sı haline gelerek o pastanın çileği olacak. Turizme ışık tutacak her yeni fikir ve öneriye açığız” diye konuştu.

HAYAL KIRIKLIĞI OLMASIN

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi, “Turizmi çok önemsiyoruz. Kentimiz için en önemli gelir kaynağı. Tarım ve sanayide bir gerileme varken, turizmde ilerleme var. Turist sayısındaki artışın geliri otel ve işletmelere yansımadı. Kayıt dışı konaklama çok oldu. Bir çok firmamız gelecekte büyük sıkıntı çekecektir. Dikkatli olmamız gerekiyor. Geçen yıl 4 ay olan turizm potansiyeli bu sene 2 aya düştü. Turisti kentimizde tutamadık. Ülkemizde yaşadığımız depremden dolayı belki hazırlıklı değildik. Önümüzdeki sezona hazırlıklı olmamız gerekiyor. Turizm alanlarının gözden geçirilmesi gerekiyor. Yerel yönetimlerin de destek vermesi gerekiyor. Uzungöl tek kişi tarafından yönetilebilecek bir yer değil. 19 bin yatak sayısı olduğu söyleniyor. Karadeniz’deki illerin toplamından fazla yatak sayısı var. Çok büyük bir oran. Tüm evler konaklamaya çevrilmiş, dere kenarlarına çadırlar konulup otel fiyatına para alınıyormuş. Uzungöl, Sera Gölü gibi alanlarının ayrı yönetilmesi gerekiyor. Buraya farklı bir yönetim şekli gelmeli. Alternatif turizmde olmalı. Turizmi yılın bütün aylarına yaymak için, sağlık, kongre, kültür ve fuar turizmi yapılmalı. Yersizlikten 10 yıldır fuar yapamıyoruz. Fuar alanına ihtiyacımız var. Şehrimizin fuar alanı yıkılıp bina yapıldı hala bitmedi. Yatırımcıları çağırmalıyız. Trabzon’da kongre ve fuar mutlaka yapılmalı. Yatak sayısından fazla olmasından turizm yatırımcılar için hayal kırıklığı olacaktır” ifadelerine yer verdi. 

TTB Başkanı Eyüp Ergan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fındık bölgemizin en büyük geliri. Trabzon’da 90 bin ton civarında yetişen fındık 40 bin ton civarına düştü. Bunun hepsini sattığımızda 150 milyon dolar civarı gelir elde ediyoruz. Turizmin geliri ise 1 milyar doların üzerinden önemini herkes biliyor.”

Programa, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Ergan, Meclis Başkanı Nevzat Özer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erodan, ile turizm paydaşları katıldı.

Editör: Doğukan ÖZKURT