Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye'nin milli muharip uçağı KAAN ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kotil, "Türklerin yaptığı tümüyle dijital en komplike cihaz. Allah nasip etti, planlandığı gibi çalıştı. Demek ki bu oluyormuş." dedi.

316 gün önce kaybolmuştu! Balıkesir'de bulunan kemikler ekonomist Korhan Berzeg'e ait çıktı 316 gün önce kaybolmuştu! Balıkesir'de bulunan kemikler ekonomist Korhan Berzeg'e ait çıktı

İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye'nin Havacılık Vizyonu" konulu panele katılmadan önce gazetecilere açıklamalarda bulunan Kotil, KAAN'ın Türkiye'nin milli muharip uçağı olması yolunda çalışmaların devam ettiğini belirtti. Projenin 2010 yılında başladığını ifade eden Kotil, "Şubat 2021'de uçtu. Bu önemliydi. Özellikle Amerikan medyası işi çok iyi irdeledi. F22 ile karşılaştıran tablolar ortaya koydu." şeklinde konuştu.

KAAN'ın 5'inci nesil bir savaş uçağı olduğunu vurgulayan Kotil, "Ruslarda, Çin'de ve Amerikalılarda F22 ve F35 var. Amerikalılar iki uçak yaptılar. F22 daha çok havada, hava hedefleri vurmak için. F35 de daha çok havadan kara hedeflerini vurmak için. Rusya ve Çin de tek uçakla buna cevap verdi. Türkiye de KAAN'la cevap veriyor. Bizim uçağımız biraz F22'ye doğru kaymış durumda. İlk uçuşu önemliydi. Çünkü kocaman, 20 ton. Allah nasip etti havada kaldı. Şu anda çalışmalar devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da kendi ifade etti, 20 uçağın 2028 itibarıyla Hava Kuvvetlerine teslimatı planlanıyor. Biz o planın arkasını dolduracağız. Gerçekten devrim bu. Çünkü koca bir uçak. İki tane 16 motoru var. Üzerindeki bütün sistemler fiber optik ve aklınıza ne geliyorsa. Türklerin yaptığı tümüyle dijital en komplike cihaz. Allah nasip etti, planlandığı gibi çalıştı. Demek ki bu oluyormuş." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Kotil, panele katılarak KAAN'a ilişkin bilgi verdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı. Panele, AK Parti Rize Milletvekili Muhammed Avcı, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Avcı da katıldı.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN