Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, İstanbul'da düzenlenen 3. Finansın Geleceği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türk bankacılık sektörünün dengeli ve sağlıklı bir bilançoya sahip olduğunu vurgulayarak sektörün bilançosunun TL ağırlıklı olduğunu belirtti. Çakar, bankacılık sektörünün mevcut aktiflerinin yüzde 61'inin, kaynaklarının ise yüzde 56'sının TL cinsinden olduğuna dikkat çekti.

Çakar, Türk bankacılık sektörünün toplam aktiflerinin milli gelire oranının yüzde 93 olduğunu ifade ederek aktif büyüklüğünün 22 trilyon TL'ye ulaştığını açıkladı. 2023 yılında hem yurt içi hem de yurt dışı kaynaklı birçok önemli gelişmenin yaşandığına değinen Çakar, bankacılık sektörünün bu değişikliklere hızlı bir şekilde adapte olduğunu ve sağlıklı bir büyüme trendini sürdürdüğünü söyledi.

Çakar, Türk bankacılık sektörünün uluslararası düzenlemelere tam uyumlu olduğunu ve gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında ciddi bir gelişim potansiyeline sahip olduğunu belirterek, sektörün dengeli ve sağlıklı bir bilançoya sahip olduğunu dile getirdi. Bankacılık sektörünün mevduat toplamının 14,4 trilyon TL olduğunu ve bu rakamın bilançodaki payının yaklaşık yüzde 65 olduğunu ifade etti.

İstanbul Finans Merkezi (İFM) Genel Müdürü Ahmet İhsan Erdem: "İFM, Sosyal ve Akademik Hayatın Merkezi Olacak"

İstanbul Finans Merkezi (İFM) Genel Müdürü Ahmet İhsan Erdem ise İFM'nin bankalar etap açılışının 2023'ün nisan ayında gerçekleştiğini belirtti. Erdem, İFM'nin sadece bir finans merkezi olmayacağını, aynı zamanda sosyal ve akademik hayatın merkezi olacağını söyledi. İFM'nin sürdürülebilirlik ilkesine önem verdiğini vurgulayan Erdem, yeşil finans ve sürdürülebilirlik alanında eğitimler ve sertifika programları düzenleyerek sektöre hizmet edeceğini açıkladı.

İFM'nin fiziki yapısının yanı sıra akademik yapısının da önemli olduğunu belirten Erdem, İFM'nin 1,3 milyon metrekare ofis alanına, ticari alana, kongre konferans merkezine, 5 yıldızlı bir otele ve sosyal alanlara sahip olduğunu söyledi. İFM'nin sadece uluslararası ticaretin değil, aynı zamanda sosyal hayatın da merkezi olmayı hedeflediğini ifade etti. Erdem, İFM'nin tamamıyla hayata geçmesinin ardından yerli ve yabancı birçok paydaşın burada faaliyet göstereceğini belirtti.

Gelecek 5 yıl içinde İFM'nin yeni genişleme alanlarını araştıracağını dile getiren Erdem, mevcut taleplerin oldukça olumlu olduğunu ve 350 ticari üniteyle ilgili 700'den fazla talep aldıklarını açıkladı.
TAKA/AYŞEN KARABİNA

Editör: Doğukan ÖZKURT