Türkiye ile Çin arasında ulaştırma ve lojistik alanındaki iş birliği yeni bir boyut kazandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çin Ulaştırma Bakanı Liu Wei ile gerçekleştirdiği görüşmede, iki ülke arasında ulaştırma ilişkilerini geliştirecek “doğrudan iletişim mekanizması” kurulduğunu açıkladı. Bu yeni yapı ile taşımacılıktaki sorunlar daha hızlı çözülecek ve ticaretin önü açılacak.
Türkiye ve Çin, Orta Koridor’un Anahtar Ülkeleri
Çin ziyareti kapsamında 9. İpek Yolu Uluslararası Forumu’na katılan Bakan Uraloğlu, Xi’an’dan Türkiye üzerinden Avrupa’ya ve Afrika’nın kuzeyine uzanan taşımacılık rotalarının geliştirilmesi için görüşmeler yaptıklarını belirtti. Türkiye ve Çin'in, küresel ulaştırma koridorlarının iki stratejik noktası olduğuna dikkat çekti.
Lojistik Dağıtım Merkezi Türkiye Olacak
Ziyaretin ikinci gününde Çinli teknoloji firmalarıyla bir araya gelen Uraloğlu, Türkiye'nin teknoloji üretimi ve Ar-Ge merkezi olması yönünde önemli temaslarda bulundu. Ayrıca Türkiye'nin, söz konusu firmalar için lojistik dağıtım üssü haline gelmesi konusunda da somut adımlar atıldığını vurguladı.
Ulaştırmanın 4 Modu Ele Alındı
Görüşmenin son gününde Çin Ulaştırma Bakanı Liu Wei ile bir araya gelen Uraloğlu, karayolu, demiryolu, havayolu ve denizcilik olmak üzere dört ulaştırma modunun tüm detaylarıyla ele alındığını söyledi. Gümrüklerde yaşanan sorunların çözümü, karayolu taşımacılığının geliştirilmesi ve özel sektör iş birlikleri de masaya yatırıldı.
Sorunlar Hızla Çözülecek
En dikkat çekici gelişme ise Türkiye ve Çin arasında “doğrudan iletişim mekanizması” kurulması oldu. Uraloğlu, her iki ülkenin de birer temsilci görevlendirdiğini belirterek, “Böylece iletişim hızlanacak, problemler doğrudan çözülecek, bürokratik gecikmeler en aza inecek. Bu da taşımacılıktan ticarete her alana olumlu yansıyacak” dedi.